Tarihteki garip ama gerçek olaylardan biri de Firavun II. Ramses’in pasaportu olmasıydı. II. Ramses yaşarken Mısır'dan çıkmak için pasaporta ihtiyacı yoktu. Ama ölümünden yaklaşık 3 bin yıl sonra pasaportsuz çıkış yapamamıştı.
1974 yılında, Paris’e gitmesi gereken Firavun’un II. Ramses’in mumyası için bir Mısır pasaportu (ölümünden yaklaşık üç bin yıl sonra) çıkarıldı. Firavun II. Ramses Mısır'dan Paris'e bu pasaportla götürüldü.
FRANSIZ YASALARINA GÖRE ÜLKEYE ÖLÜLER DE PASAPORTSUZ GİREMİYORDU
Fransız bilim insanları, firavunun kalıntılarını incelerken, mumyanın bir mantar büyümesi tehdidi altında olduğunu ve çürümeyi önlemek için acil tedaviye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Fransız yasalarına göre, ülkeye giren, ölü ya da diri herkes pasaporta sahip olmalı. Bu yüzden Mısır hükümeti firavuna bir pasaport çıkardı ve onu “Kral (merhum)” olarak etiketledi.
Mumya Fransa’ya geldiğinde, yüksek rütbeli ya da kraliyet mensuplarına yapıldığı gibi, tam bir askeri onurla cenaze töreni yapıldı.
İncelemeler sırasında Mısırbilimciler, mumyanın farkedilir derecede ince boynuyla ilgilendi. Yapılan X-ışını taramaları, başını yerinde tutmak için, boyundan üst göğsün içine doğru yerleştirilmiş bir parça odun olduğunu ortaya çıkardı.
Mumyalama sürecinde, mumyalanmayı gerçekleştiren kişiler tarafından başın yanlışlıkla düşürülmüş olduğuna inanılıyor.
Mısır kültüründe, vücudun herhangi bir parçası çıkacak olursa, bedenin ruhu, sonraki yaşamda var olmaya devam etmeyecekti. Bu yüzden mumyalama işlemini gerçekleştirenler, firavun II. Ramses’in başını dikkatlice yerleştirdiler ve başını yerinde tutmak için boynuna tahta bir çubuk yerleştirdiler.
EN UZUN BOYLU FİRAVUN OLDUĞU SANILIYOR
Bazı araştırmalar, II. Ramses’in 1.72’lik boyuyla, yaşamış en uzun boylu firavun olduğunu öneriyor. Ayrıca, Antik Mısır tanrılarının çoğunu Aten güneş diskleri lehine terk eden Akhenaton’un saltanatı öncesinde, Eski Mısır geleneksel dinine dönmeye hevesliydi.
Ramses’in, 100’den fazla oğlu ve 60 kızı olduğu ve bununla övündüğü söylenir. II. Ramses, kendisinin oğlu ve varisi Amenhiwenimmef’in de aralarında bulunduğu birkaç prens ve prensesin annesi olan Kraliçe Nefertari ile evliydi. Fakat hayatı boyunca birkaç eş almış olabileceği söyleniyor.
Egemenliği süresince büyük ordusunu birçok savaşa soktuğu biliniyor. MÖ 1274 yılında, Hititlere karşı birlikleri yönettiği ve savaş arabalarıyla büyük bir savaş yapıldığı söyleniyor. II. Ramses liderliğindeki savaşların birçoğu, Mısır sınırlarını güvence altına almanın yanı sıra, Akdeniz boyunca korsanları savuşturmaya yardımcı olmuştu.
II. Ramses öldüğünde, Krallar Vadisi’ne gömüldü, daha sonra yağma tehlikeleri yüzünden taşınmak zorunda kaldı ve 1881’de bedeni Kahire’deki Mısır Müzesi’ne taşındı.
Erman Ertuğrul - Arkeofili.com (thevintagenews.com)