Mitolojinin en ünlü kahramanlarından Herkül'ün bir adı da Claviger yani "Sopa Taşıyan"dır. Herkül'e Claviger sıfatını verdiren ünlü sopaya ait bir kabartma Adıyaman’da yaklaşık 2 ay önce keşfedilen Roma Dönemi gözetleme kulesinin giriş kapısı üzerinde bulundu.
Adıyaman’ın Gerger ilçesinde Fırat Nehri’ne hakim bir tepede yaklaşık 2 ay önce köylülerin ihbarı üzerine bulunan Roma Dönemi'ne ait askeri gözetleme kulesinin ilginç özellikleri ortaya çıktı. Yaklaşık 500 kilo ile 2 ton ağırlığındaki taşların üst üste konularak harç kullanılmadan yapılan kule yaklaşık 2 bin yıldır ayakta duruyor. Üzerinin ahşap olduğu düşünülen ve günümüzde üzeri açık olan askeri gözetleme kulesi ormanlık alandaki hakim bir tepede bulunuyor. Kulenin iki penceresi olduğunu ve pencerelerden birinin yıkıldığını belirten yetkililer, Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından buranın tescilleneceğini dile getirdi.
Adıyaman'ın Gerger ilçesinde bulunan Roma dönemine ait askeri gözetleme kulesinin giriş kapısında 'Herkül'ün sopası' olduğu belirlenen kabartma tespit edildi.
Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, bölgede gazetecilere yaptığı açıklamada, Atatürk Barajı kıyısında yaklaşık iki ay önce vatandaşların haber vermesi sonucu bulunan 10 metre yüksekliğindeki askeri gözetleme kulesinde incelemelerin tamamlandığını belirtti.
Kule 500 kiloluk ile 2 tonluk taşlarla yapılmış
Kulenin bulunduğu bölgeye ulaşımın zor olduğunu aktaran Alkan, şu bilgileri verdi: "Askeri gözetleme kulesi iki katlı. Giriş kapısı üzerindeki taşta Herkül'ün sopasının kabartması bulunmaktadır. Kule 500 kilogram ile 2 ton ağırlığında taşlarla yapılmış. Üst kısmı yıkılmış olan askeri gözetleme kulesi, etrafa hakim bir konumdadır. Taşların arasına baktığımız zaman harç kullanılmamış olup, üst üste bindirme tekniğiyle inşa edilmiştir. Ayrıca kule içerisinde pencere açıklığı da bulunuyor. Büyük ihtimalle çevre bu açıklıktan gözetilmiştir. Kule Roma dönemine aittir."
Alkan, tarihi gözetleme kulesinin Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edileceğini kaydetti.
Herkül'ün Sopası nedir?
Herkül'ün latince sıfatlarından biri de Claviger'dir ve sopa taşıyan anlamına gelmektedir.
Herül ünlü görevleriden sekizincisinde Trakya kralı Diomedes’e ait olan dört vahşi kısrağı yakalarken kralı ünlü sopasıyla öldürür.
Herkül'ün sopasının (clava) mitolojik kökeniyle ilgii bilgi aktaran Robert Graves bu meşhur asanın yabani zeytin ağacından yapıldığını ve Herkül'ün Hyperborealıların ülkesinden aldığı bu bitkinin bir filizini Olympia'ya getirdiğini söyler. Ayrıca Graves Yunan Mitolojisi'nde Herkül'ün kendisine asa yaptığı yaban zeytini ağacının, takvimde ki birinci ayın ağacı olduğunu ve geleneksel olarak kötü ruhları kovmada kullanıldığını aktarmıştır.
Mtiolojik anlatılara göre mucizevi zeytin ağacı, gücüyle tanınan Herkül'ün budaklı sopasınında kaynağını oluşturmuştur.