Aedilis

Aedilis nedir?

Aedilis:  Antik Roma’da Pazar yerleri ve yolların düzenlenmesi, oyunlar ile dinsel işlerin yürütülmesi, ağırlık, uzunluk ve hacim ölçümleri ile suyun sağlanması gibi işlerden sorumlu resmi görevliler.

Bu görevlilerin hamamlardaki ısı kontrolü, en önemli görevleri idi.
 

2. Aedilis: Roma'da, başlangıçta Ceres kültü tapınağının ve ayinlerinin sorumluluğunu taşıyan yüksek görevli. Aedilislik, tribünlük gibi MÖ 494'te oluşturuldu.

Önceleri plebler arasında iki aedilis seçiliyordu; tribünler gibi bunların da dokunulmazlığı vardı. MÖ 366'da, ilk yıl patriciier arasından, ertesi yıl da pleblerden olmak üzere dönüşümlü olarak seçilen iki curule (yüksek) aedilis daha bunlara eklendi. Bu uygulama MÖ 2. yüzyıla değin sürdü.
Curule aedilisler, konsülün başkanlığında yapılan soylar (tribus) toplantısında seçilirdi. Bunların ayrıcalıkları arasında saçaklı bir toga, bir curule koltuğu ve ata masklarını kullanma hakkı vardı. Büyük bir olasılıkla bu ayrıcalıklar MÖ 100'den sonra pleblerden gelen iki aedilis için de geçerli kılınmıştı. Makam olarak aedilis, tribünlerde praetorlaı arasında bir konumdaydı. Curule sıfatını taşıyanların büyük çoğunluğu konsüllük hakkını da elde ediyordu; ancak aedilis makamı senatörlükte yükselmek için zorunlu bir adım değildi.
Aedilislerin üç görevi vardı. Öncelikle kentin bakımından (tapınaklar, kamu yapıları, sokaklar, kanalizasyon sistemi ve su kemerlerinin bakım ve onarımı; ulaşımın düzenlenmesi; kamu düzeninin sağlanması ve yangınlara karşı önlem alınması);
ikinci olarak tahıl pazarlarının denetiminden, ölçü ve tartıların doğruluğundan ve tahıl dağıtımından sorumluydular. Bu iş için Julius Caesar, ceriales diye adlandırılan pleb kökenli iki aedffishk daha oluşturmuştu.
Aedilislerin üçüncü görevleriyse, halka açık bazı eğlencelerin düzenlenmesiydi. Anadolu tanrıçası Kybele onuruna yapılan Megale şenlikleriyle Roma eğlencelerine curule aedilisler, pleb oyunlarıyla Ceres ve Flora şenliklerine pleb kökenli aedilisler bakıyordu. Aedilislerin adli yetkiler de vardı ve para cezası verebiliyorlardı. Augustus, oyunların sorumluluğunu ve yargı işlerini praetorlara, kentin bakımını ise bu amaçla atanmış kurullara ve kent valisine devretti.
İmparatorluk Döneminde bu görev, pleblerin senatörlüğe yükselişlerinde bir basamak haline geldi. MS 3. yüzyılda, Alexander Severus'un yönetimi sırasında da ortadan kalktı. Roma belediyelerinde aedilisler sürekli görevliler arasındaydılar.
Birlik ve kulüplerde memur olduklarına ilişkin kayıtlar da vardır


Benzer Haberler & Reklamlar