Prof. Dr. Nurettin Aslan, Aiolis’teki Şehircilik ve Kentleşme konusunda yeni bilgileri tartışmak için bir araya geldiklerini, etkinliğin düzenlenmesinin ana nedenlerinden bir tanesinin Assos olduğunu ifade etti.
Batı Anadolu’nun kuzey bölgesinin antik adı olan Aiolis’te Mimarlık ve Şehirleşme konularının işlendiği Uluslararası Sempozyum, Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi - Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem Çanakkale deyince hepimizin aklına tüylerimizi diken diken eden Çanakkale Savaşları’nın, Truva’nın, Parion’nun, Asos’un geldiğini belirterek, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde arkeoloji okumanın şans olduğunun altını çizdi.
Prof. Dr. Ahmet Erdem sözlerini şöyle sürdürdü: “Arkeoloji demek tarih demek. Dolayısıyla burada Çanakkale’de Arkeoloji öğrenmek ve arkeoloji bölümünde okumak bir şans. Bunu öğrencilerimizin bilmesi gerektiğini düşüyorum. ÇOMÜ’de Arkeoloji okumak iki önemli avantaj sağlıyor. Bunlardan biri Assos ve Truva burada. Dolayısıyla ilk üniversite burada. Aristo burada yaşamış. İkinci önemli şans ise Prof. Dr. Nurettin Aslan gibi çok kıymetli hocalarımız burada. Ben Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesin’deki 21 yıllık çalışma hayatımda Arkeoloji Bölümünün hızla gelişmesine birebir tanlık ettim. Artık Truva kazısını kendi hocalarımız yönetiyor. Asos’u kendi hocalarımız kazıyor. Dolayısıyla öğrencilere tavsiyem kendilerini hocalarına çalışmaları ile göstermeleri ve kazı yerlerinde hocaları ile kazı yapma şansı bulmaları için gayret etmeleri. Tarihe dokunmak ve hissetmek çok önemli ve güzel bir şey. Bende astrofizikçiyim. Bir yerde işlerimiz benziyor. Biz de teleskopla birkaç bin yıl öncesine ya da milyon, milyar yıl öncesine bakmaya çalışıyoruz. Biz, dünya yokken olan evreni araştırıyoruz, siz de dünya olduktan sonraki dönemi araştırıyorsunuz. Bu yüzden ben arkeolojiyi seviyorum. Bu toplantının da verimli geçmesini temenni ediyorum.”
Prof. Dr. Nurettin Aslan ise, bugün Aiolis’teki Şehircilik ve Kentleşme konusunda yeni bilgileri tartışmak için bir araya geldiklerini, kongrenin düzenlenmesinin ana nedenlerinden bir tanesinin Assos olduğunu ifade etti.
Asos kazısında Prof. Dr. Klaus Rheidt ile birlikte 6 yıldan beri Deutsche Forschungsgemeinschaft-Alman Araştırma Cemiyeti (DFG)’nin desteklediği ortak projeler yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Aslan; “Bu çalışmalar haklı olarak da uluslararası işbirliğinin geliştirilmesine büyük katkı sağlıyor. Bu katkının çıktıları tabii ki yayınlar. Bu yayınların en büyük çıktısı da uluslararası sempozyumların düzenlenmesi. Bunlardan ilkini 2010 yılında gerçekleştirmiştik. Bu altı yılın sonunda ikinci sempozyumun Çanakkale’de yapılmasının daha verimli olacağını düşündük. Asos kazılarının düzenli bir şekilde bir devam ettirilmesinde katkıları olan bazı kurumlar var ki bunları mutlaka ifade etmem gerekiyor. Bunların başında Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Çanakkale Arkeoloji Müze Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin değerli yöneticilerinin destekleri ve 2016 yılından itibaren bize destek sağlayan İÇDAŞ’a teşekkür ediyorum” dedi.
3 gün süren sempozyumda ağırlıklı olarak konuk bilim insanlarının yer aldığı 30’a yakın davetli konuşmacı, Aiolis Bölgesinde kentleşme ve mimarlık konularındaki araştırmalarını paylaştılar.