Aiolos

Aiolos nedir?

Aiolos: 

1. Yunan ulusunun efsanelik atası sayılan Hellen ile Orseis adlı Nympha'nın oğlu.

Tufan kahramanları Deukalion ile Pyrrha'nın torunu, Doros ile Ksuthos'un kardeşi ve Sisyphos, Arthamas, Kretheus ile Salmoneus'un babası.

Aiolos, Çanakkale yarımadasından Menderes ırmağına kadar uzanıp, Midilli adasını da içine alan Aiolis kıyı bölgesine ve orada oturan soyla, onun konuştuğu Aiol diline adını vermiştir.

2.  Deniz tanrı Poseidon'un oğlu, yellerin yöneticisi.

Aiolos Notos, Boreas, Euros ile Zephyros adlı dört büyük yeli bir tulum içinde kapalı tutar ve ancak Zeus'tan aldığı buyruklarla ortaya salar.

Odysseia destanında Odysseus'un Aiolos'un adasına varışı anlatılır, bu ada şöyle nitelenir:

Yıkılmaz tunçtan bir duvarla çevriliydi

bu yüzden ada, şehir oturtulmuştu

göğe yükselen bir kayanın üzerine.

Aiolos konağında bir düzine çocuğu ile yiyip içmekte, şölen yapıp gönül eğlendirmektedir. Yeller tanrısı, Odysseus'u iyi karşılar, tam bir ay konukladıktan sonra içine azgın yelleri sımsıkı bağladığı sığır derisinden bir tulum verir ona ve arkasından tatlı bir Zephyros yeli salarak uğurlar gemisini. Böylece dokuz gün dokuz gece giderler, İthaka topraklarına yaklaşırlar ki, Odysseus uykuya dalar, onu kıskanan yoldaşları da teknenin dibindeki tulumu alıp çözerler.

Yeller hep birden dışarıya fırlar, korkunç bir fırtına kopar. Fırtına Odysseus'un gemisini gerisin geri Aiolia adasına atar, ama bu kez tanrı onu sert sözlerle kovar, tanrıların lanetine uğramış bir adamı tutmaktan çekinir. Odysseia'nın X. bölümünde (1-79) anlatılan bu serüven destanın en renkli öykülerinden biridir.


Benzer Haberler & Reklamlar