Akdeniz’in En Büyük Tersanesi: Dana Adası

Arkeoloji Sanat Yayınları'nın, Akdeniz’in En Büyük Tersanesi: Dana Adası adlı kitabında, Dr. Hakan Öniz’in Dana Adası’nda yürüttüğü alan çalışmasına ait bulgular konu ediniyor.

Pityussa Adası'nın (Dana Adası)  antik çağlarda Kıbrıs, Mısır, Aphrodisias, Komardias, Holmi ve Seleukeia ile yakın ticari ilişkileri olduğu biliyor. 

Çok sayıda su sarnıçı, Roma Dönemi’ne ait evler, lahitler, hamamlar, Bizans Dönemi kilise kalıntıları bulunan Pityussa antik kentinde 2016 yılında 274 gemi çekek yeri bulunan olası bir antik tersane tespit edilmişti.

Söz konusu bulgular, Arkeoloji Sanat Yayınları'nda neşredilen editörlüğünü Hakan Öniz'in yaptığı Akdeniz’in En Büyük Tersanesi : DANA Adası adlı kitapta ayrıntıları ile yer alıyor.

Prof.Dr. Olaf Höckmann, kitapla ilgili olarak; "Dr. Hakan Öniz’in Dana Adası’nda yürüttüğü alan çalışmasına ait bulgular, kıyıdaki taş kesim yapıların özelliklerine ilişkin bazı ön değerlendirmeler hakkında bilgi vermektedir. Akdeniz’deki yüzlerce benzer taş kesim çekek yerleri antik savaş gemilerinin hareket halinde olmadıkları dönemde kuru tutulmaları için kullanılan “hangarları” oluşturmuşlardır. Dana Adası’nda yer alan gemi barınağı sayısı Atina ve Kartaca’nın ünlü deniz tesislerinden fazladır. Dana Adasının kuzey-batısındaki bazı taş-kesim yapılar düzensiz formlarıyla yalnızca gemi hangarı değil tersane gibi amaçlar için de kullanıldıklarını düşündürmektedir." diyor.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar