Akitu Bayramını Irak'ta Asuri, Kildani ve Süryanilerce '6773'. kez kutladı

Akitu Bayramını Irak'ta Asuri, Kildani ve Süryanilerce '6773'. kez kutladı

Irak'taki Asuri-Süryani halkları, binlerce yıllık geleneğe göre; yeni yılın ve baharın gelişini, bereketi ve dirilişi ifade eden "Akitu" bayramının sembolik olarak 6773’incisi kutladı.

Irak'taki Asuri-Süryani halkları, yeni yılı, baharın gelişi, bereketi ve dirilişi sembolize eden "Akitu" bayramının 6773’incisi kutladı. Irak'ın Duhok kentinde düzenlenen kutlamalara geleneksel kıyafetleriyle katılan yüzlerce kişi, kentteki caddelerde yürüyüş yaptı.

Akitu Bayramı nedir?

Asuri / Süryani / Kildani halkı için yeni yılın başlangıç günüdür ; baharın gelişi, bereketi ve dirilişi sembolize eder.

Akitu Akadça arpa anlamına gelir. Dolayısı ile bu bayram Arpa Bayramı'dır.

Akitu (Akitum) antik Mezopotamya'da nisan ayının ilk gününde arpa ekimini kutlamak için düzenlenen bir bahar şenliğidir. Asur ve Babil Akitu festivali; daha sonraki pek çok din, mit ve ritüelün şekillenmesinde önemli rol oynamıştır.

Eski çağlarda uzun süren kıştan sonra tarıma elverişli mevsimin başlama dönemini halk, tarlalarda toplu yemek şölenleri ile kutlardı.

Eski Mezopotamya'da Akitu festivalinin en dikkat çekici kutlaması, yeniden dirilişin sembolize edildiği törenlerdi. Buna göre tapınılan yüce tanrının sureti tapınaktaki yerinden alınır, görkemli bir geçit merasimiyle önceden belirlenen ve genellikle nehir kenarında kurulu olan Akitu tapınağına (Bit Akiti) götürülürdü.

Bu tören, yüce tanrının yer altı alemine inişini ve baharla birlikte tekrar yeryüzüne çıkışını sembolize ederdi.

Babil'de ise arpa ekimi öncesi bir kutlama yapılıyordu ve buna da Akitu Festivali adı verilmişti. Bu festival, sonbahar ekinoksuna denk gelen günde başlardı. Keldani Bayramı da 1 Nisan'da kutlanır. 

mistikalem.com


Benzer Haberler & Reklamlar