Çalıştayda Güzelsu, Pınarbaşı, Çaltılıçukur, Çukurköy bölgesinde arkeoloji ve tarihi değerler, Akseki Ekoturizminde akuatik ortamların önemi ve riskler, Akseki bölgesinin kültürel değerleri ve yaşanılan sorunlar, doğal çevreyi korumada yapılan mücadele gibi konular ele alındı.
Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Güzelsu Kültür ve Dayanışma Derneği, Akseki Belediyesi, TEMA Vakfı Akseki İlçe Sorumluluğu ve Doğa Derneği’ni katkılarıyla ‘Akseki’nin Tehdit Altındaki Doğal ve Kültürel Korunması’ çalıştayı gerçekleştirildi.
Mimarlar Odası Antalya Şubesi konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Kaçmaz, Akseki eski Belediye Başkanı İsmet Uysal, Güzelsu Kültür ve Dayanışma Derneği (GÜZDER) Başkanı Mehmet Ali Kahyaoğlu ve çalıştay grubu yer aldı. 2 oturum şeklinde gerçekleştirilen çalıştayda Güzelsu, Pınarbaşı, Çaltılıçukur, Çukurköy bölgesinde arkeoloji ve tarihi değerler, Akseki Ekoturizminde akuatik ortamların önemi ve riskler, Akseki bölgesinin kültürel değerleri ve yaşanılan sorunlar, doğal çevreyi korumada yapılan mücadele gibi konular ele alındı.
“AKSEKİ DOĞAL VE KÜLTÜREL GÜZELLİKLERİ BOZULMADAN KALMIŞTIR”
Açılış konuşmasını yapan Güzelsu Kültür ve Dayanışma Derneği (GÜZDER) Başkanı Mehmet Ali Kahyaoğlu, bu coğrafyada doğup bu coğrafyada büyüdüğünü ve bu coğrafyada yaşıdığını belirterek; “Akseki dünyanın en güzel yerlerinden birisidir. Nefes alırken içimize çektiğimiz andaçların sedirlerin kokusunu hiçbir şeye değiştiremem. Akseki’nin doğal ve kültürel güzellikleri bugüne kadar bozulmadan kalmıştır. Ama bugün bu eşsiz coğrafya ıslah müdahalesi ve tehdidi ile karşı karşıya kalmıştır. Ben bu çalışmaya emek veren ve desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Çalıştayın gerçekleşmesinde ev sahibi olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Mimarlar Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Mimar Hakime Yılmaz; “Kurum olarak 1996 yılından beri pek çok alanın değerlenmesini sağladık. Birçok Mimarlık bölümü öğrencisine kültür bilincinin aşılanmasını sağladık” dedi.
İsmet Uysal: Dünyada eşine az rastlanan bir yörenin çocuklarıyız
Akseki eski Belediye Başkanı İsmet Uysal, “Dünyada eşine az rastlanan bir yörenin çocuklarıyız” diyerek Antalya’nın dünya kenti, Atalarımızın yörüklerin yurdu olduğunu belirtti. Uysal; “Akseki bu ana kadar garip kalmış bir yöre. İyi ki böyle oldu. Çünkü insanoğlunun girip de bozmadığı parçalamadığı bir toprak parçası doğa yok. Şimdi biz bu nimetleri yemeğe çalışıyoruz. Dünyada yeşil alan çok az kalmışken biz elimizdeki yeşilliği, doğayı, iklimi parçalamaya çalışıyoruz. Bundan 10-20 yıl önce yapılması gerekeni biz şimdi yapmaya çalışıyoruz. Büyükşehir belediyesi meclisine kadar getirebildik. Sarıhacılar’ın ortasına mermer ocağı açtırmaya çalışıyorlar. Akseki’de su yok. 50 yıldır bağırıyoruz. 5 yıldır suyumuz geldi fakat yeterli su yok. Köylerimize de Akseki’ye de yeteri kadar su yok. Biz kıt kanaat bunları toparlamaya çalışırken birileri gelmiş ‘ben su kesimi yapacağım onun için doğaya zarar vermeyeceğim’ diyor” şeklinde konuştu.
En son 25 30 gün önce bir toplantı vasıtasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile konuştuğunu söyleyen Uysal; “Toplantıda bu konuları gündeme getirdim. Akseki’de 15 yere birden müthiş bir saldırı var. 20 yere birden araştırma yapılıyor. Oradaki insanlar işini gücünü bıraktı o saldırıları önlemeye çalışıyor. 5 senedir Akseki’yi dizlerinin üstüne kaldırdık. Başladığımız zaman kimse neler yaptığımızın farkında değildi. Ama şimdi Akseki’ye senede 50 binden fazla turist gelmeye başladı bundan sonra daha da gelecek. Ama biz elimizdeki doğayı, imkanları parçalarsak orayı kaybederiz. 100 senedir zaten oradan göç veriyoruz. İnsanların toprağa bağımlılığından koparılıp hiç plansız bir şekilde sanayi toplumu yaratmaya kalktığımız için başımıza gelen bu. Üç tane büyükşehri doldurduk Anadolu’da nüfus yüzde 7 kaldı. İnanıyorum ki gençler bu son kaleyi Akseki’yi teslim etmeyecek. GÜZDER çok büyük efor sarf ediyor. Herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Aysel Öner - antalyasonhaber.com