Ala Camii'nde Roma ve Osmanlı izleri taşıyan mozaikler açığa çıktı

Ala Camii'nde Roma ve Osmanlı izleri taşıyan mozaikler açığa çıktı

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaklaşık bin 800 yıllık tarihinde manastır ve cami olarak hizmet veren, 1924'ten bu yana ibadete kapalı kalan Ala Cami'nde yürütülen restorasyon çalışmalarında, üzeri toprakla örtülerek korunan binlerce yıllık mozaikler ortaya çıkarıldı.

Roma İmparatorluğu döneminde manastır olarak inşa edilen daha sonra kiliseye ve son olarak da Dulkadiroğlu Beyliği'nce camiye çevrilen Ala Cami'nde geçen yıl başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Osmaniye Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, yaptığı açıklamada, restorasyon çalışmaları süren caminin Anadolu tarihi açısından özel bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Ala Cami'de restorasyon sırasında mozaiklerin ortaya çıkarıldığını bildiren Torun, "Roma döneminde manastır olarak inşa edilen Ala Cami, Bizans döneminde kilise ve Dulkadiroğlu Beyliği zamanında cami olarak ibadete açılmıştır. Caminin çevresinde devam eden restorasyon çalışmalarında 3 dönemin izlerini taşıyan mozaikler ve beklediğimizden daha fazla mozaik alan çıktı.Titiz bir çalışmayla gün yüzüne çıkaracağız." diye konuştu.

Çalışmaların bitiminde mozaiklerin üzerinin camla kapatılarak koruma altına alınacağını kaydeden Torun, caminin ibadete, tarihi eser ve mozaiklerin de ziyaretçilere açılacağını söyledi.

Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu da ibadete açılmasının ardından caminin hem Kadirli'nin hem Osmaniye'nin hem de bölgenin tanıtımına katkı sağlayacağını belirterek, şunları söyledi: "Çukurova'nın Ayasofyası diye tabir edilen, tarihe ışık tutan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi Ala Cami'nin restorasyonunda sona yaklaşılıyor. İnşallah bittiğinde bölgemizde büyük bir cazibe merkezi olacak. Çeşitli medeniyet ve kültürlere beşiklik etmiş camimiz ulusal ve uluslararası düzeyde turizme de cazibe kazandıracak. Hummalı bir çalışma yürüten ekibe teşekkür ediyorum. Caminin etrafında zengin bir mozaik ortaya çıktı. Bunlar da gün yüzüne çıkartılıyor."

Muzaffer Çağlıyaner - AA


Benzer Haberler & Reklamlar