Aleksandros

Aleksandros kimdir?

1. Aleksandros I: MÖ 5.yy.Yaklaşık olarak MÖ 498-454 arasında hüküm süren Makedonya kralı.

Amyntas I’ın oğlu ve halefidir.

MÖ 492’den sonra Perslere bağlı olarak hüküm sürmüş ve bir Pers soylusunun kızıyla evlenmiştir. Bu durumu doğuya doğru yayılmakta kullanmış ve ele geçirdiği Dysoron (Krousia) Dağı gümüş madenlerini sikke basımında kullanmıştır (Heredotos’a göre bu dağdan günde 1*talent gümüş elde ediliyordu,

Atalarının Hellen kökenli olduğu yolundaki söylentiyi yararına kullanarak Kserkses’in seferinden sonra Atina’nın yayılmacılık siyaseti izlediği dönemde bağımsızlığını koruyabilmiştir.

Yunanlıların dostluğuu kazanma çabaları nedeniyle Yunan dostu’ lakabıyla anılmış, şair Pindaros’u sarayında ağırlamıştır

2. Aleksandros I:  MÖ 4.yy. Yunanistan’ın Epirus bölgesindeki Molossia’nın MÖ 342-330 arasında hüküm sürmüş kralı. Makedonya kralı Philippos II’nin yakın çevresinde büyüdü ve MÖ 342’de Molossia tahtına çıkarıldı. Philippos’un kızı Kleopatra ile evlenince Makedonya ile olan bağları güçlendi. Ölümünden sonra krallığı Makedonya’nın koruması altına girdi.

3. Aleksandros III: Büyük İskender 
 

4. Aleksandros IV: MÖ 310.   Büyük İskender’in Roksane’den olan oğlu. İskender ardıllarının hakimiyet mücadelesi sırasında annesi ile birlikte Makedonya’da öldürülmüştür.

5. Aleksandros:  MÖ 358.  MÖ 369-358 arasında Pherai tiranı. Amcası Polyphron’un öldürülmesinden sonra yönetimi eline geçirdi. Atina ile ittifak kurmasına rağmen MÖ 364’te Thebai egemenliğini tanımak zorunda kaldı. İki yıl sonra Kiklad Adaları’nı yağmalayıp bir Atina donanmasını yendi.

Atina ve Thessalia Birliği ona karşı birleşti. Buna rağmen MÖ 358’de saray darbesi sonucu öldürülene değin hakimiyetini korudu.

6. Aleksandros:  MÖ 315. Yunanistan’ın Aitolia bölgesinden bildiğimiz tek şair ve gramer bilgini. Pleuron kentindendir. Kallimakhos ve Theokritos’un çağdaşıdır. Ptolemaios II Philedelphos tarafından İskenderiye Kütüphanesinde bulunan tragedyaları toplayıp arşivlemekle görevlendirilmiştir. Yaklaşık olarak MÖ 227’de Aratos ve Antagoras’la birlikte Makedonya kralı Antigonos II Gonatas’ın sarayına çağrıldı. En bilinen tragedyalarından birinin adı Astragalistai (Zar atanlar)'dır.

Aleksandros: MS 200. Aphrodisias’lı filozof, Aristoteles yorumcusu. Septimus Severus ve ’Caracalla’ya adadığı bir eseri sayesinde sonraki yazarlar onu Aristoteles yorumcusu olarak tanımıştır. Yaptığı yorumlar nedeniyle antik dönemde kendisine ‘yorumcu’ adı takılmıştır.
 

Aleksandros: MS 2. yy.  Tanrı Asklepios’un yeni bir tapınımını bildiren Paphlagonia’lı sahtekâr ve yalancı kâhin. İsmi sonradan Ionopolis olarak değiştirilen *Abonouteichos kentindendi. Asklepios’un Glykon adında bir yılan şekline girdiği bu yeni tapım hızla yaygınlık kazandı. Marcus Aurelius Aleksandros’un kentine statü tanıyarak kültü kabul ettiğini gösterdi. Aleksandros ya da Sahte Peygamber adlı eserinde bu konuyu işleyen Lukianos, ay ile kendisi arasında bir evlilik töreni düzenleyecek kadar ileri giden Aleksandros’u şarlatan sayar. Balkanlar ve Karadeniz çevresinde yaygınlık kazanan bu tapınım MS 4. yüzyıla kadar devam etti.

Aleksandros: Priamos'un oğlu Paris'in başka bir adı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar