Alkibiades

Alkibiades kimdir?

Alkibiades: MÖ 450-404. Atina’lı siyasetçi ve komutan.

Perikles’in yeğenidir.

Yakışıklılığı ve parlak zekasıyla Sokrates’in dikkatini çekmiş, onun ilgisi sayesinde ün kazanmıştır. Buna karşın Sokrates’in hor gördüğü siyaset biçiminin nimetlerine kapıldı ve hocasının önem verdiği dürüstlük ilkesinden uzaklaştı (Sokrates’in intiharı ile sonuçlanan davada ona yöneltilen “gençliğe kötü örnek olmak” suçlamasının canlı bir örneği olmuştur).

MÖ 4l6’da Olympia’da yapılan araba yarışlarında kazandığı itibarın yardımıyla Atmalıları Sicilya üzerine sefere çıkmaya ikna etti. MÖ 4l5’te seferin başlamasından az önce gerçekleşen Hermes büstlerine saldırı olayı nedeniyle suçlandı. Sicilya’ya vardıktan sonra geri çağrıldı. Gıyabında ölüm cezası verilince Sparta tarafına geçti, Sardeis satrabı Tissaphernes’in yakın çevresine girdi.

Dört Yüzler Meclisi’nin devrilmesinden sonra Atinalılar tarafından geri çağrıldı. MÖ 4 ll’de Abydos’da onun yönetimindeki Atina donanması Spartalıları yendi, ertesi yıl Byzantion ve Khalkedon’u aldı. Bu başarılara rağmen Atinalılar yeteneklerinden yararlanmak dışında ona asla güvenmediler.

Bu başarının etkisiyle bir süre itibar gördü ancak daha sonra görevden uzaklaştırıldı ve Trakya’ya çekildi.

Bu dönemde etkinliği artan Lysandros’un girişimi sayesinde Daskyleion satrabı Pharnabazos tarafından öldürtüldü.

Yetenekli olduğu kadar pervasız bir yöneticiydi. Plutarkhos’a göre onun ölçüsüz davranışları Atinalılar tarafından hoşgörü ile karşılanırdı zira kente karşı yaptığı maddi yardımlar, soylu bir aileden gelmesi, kişiliğinin inceliği, bedensel dinçliği ve savaştaki yiğitliği kent halkı tarafından takdir edilirdi.

Aynı kaynak Aristophanes’in şu dizelerini aktarır: “Severler onu, ve nefret ederler ondan / Ve gene de yapamazlar onsuz.”

 Soyundan gelenlerin Sparta kralı olabilmesi için Sparta kralı Agis II’in karısı ilişkiye girmiş ve ondan bir çocuğu olmuştur. 


Benzer Haberler & Reklamlar