Sibirya'da Ural - Altay Dağları'ndaki kirpi fosillerinin yok olma zamanını belirleyen bilim adamlarına göre; 27 bin yıl önce bölgede ormanlar yok oldu, sıcaklık ve yağış azaldı, çalılıklar ve otsu bitkilerle dolu alan arttı
Ural ve Arizona Üniversitesi'ne mensup bilim adamlarından oluşan araştırma ekibi, Gorny Altay bölgesindeki dağ mağaralarında bulunan kirpi dişleri ve kemiklerinin radyokarbon tarihlemesi yardımıyla yaşını belirledi. Termofilik hayvanların 30.000 ila 40.000 yıl önce bu topraklarda yaşadıklarını tespit edilirken, Last Glacial Maximum olarak adlandırılan buzulların en geniş sınırlara ulaştığı yıllarda bölgedeki varlıklarının sona erdiği tahmin ediliyor.
Tomsk Devlet Üniversitesi Ulusal Araştırmalar birimin basın açıklamasına göre; araştırma sonuçları, Quaternary Bilimsel Yorumlar Dergisinde (journal Quaternary Science Reviews) yayınlandı.
Makalenin yazarlarından Yaroslav Kuzmin, Sibirya'da çok nadir kirpi kalıntısı bulunmasından dolayı, ellerindeki malzemenin kısıtlı olduğunu belirterek, "1980'lerde Altay dağlarındakiRazboynichya Mağarası'nda ünlü Sibiryalı paleontolog Nikolai Ovodov tarafından keşfedilen kemikler ile1990'lı yılların başında ve 2000'lerin başında, Altay dağlarındali çeşitli mağaralarında günümüze ulaşmayı başarmış kemikler ve dişleri kullandık. Ural Dağlarında bulunan malzemeleri de onlara ekledik. Bu zamana kadar, bulduğumuz kirpi kalıntılarından onların yaşını belirleme şanşımız olmamıştı. Çünkü tarihleme yönteminde kullanılabilecek yeterli materyal yoktu. Bölgedeki memelilerin yaşını bulabilmek, Rusya ve ABD'li bilim insanlarının bilimsel işbirliği sayesinde mümkün oldu. Arizona Üniversitesi araştırmacıları, kirpi kemikleri ve dişlerinin, hızlandırıcı kütle spektrometresi ile radyokarbon tarihlendirmesini. başardı. Bu yöntem minimum miktarda malzeme gerektiriyordu ve bizim koşullarımızda jeolojik yaş belirlemek için doğru yoldu."
Çalışmanın sonuçları, modern Ural Altay bölgesindeki porcupines fosillerinin 40.000 yıldan daha yaşlı olduğunu gösterdi. Onların Sibirya'daki akrabaları ise yaklaşık 30.000 yılına kadar hayattaydı. Şu anda Rusya olan bölgede, pirinç tarlaları interstadiyal bir dönemde, buzullu iki maxima arasında yaşıyordu. Makalenin yazarlarına göre yaklaşık 27.000 yıl önce soğutma başladı ve bu durum Altay Dağlarındaki durumu değiştirdi: Ormanlar azaldı, sıcaklık ve yağış azaldı, çimenler, çalılıklar ve diğer yapraklarla kaplı alan arttı.
Kirpi ve benzeri termofil memelilerin yerleşimi için koşullar olumsuzlaştı ve sonuç olarak, bölgede kirpiler yok oldular.