Yapı sektörünün prestij ödüllerinden, Türkiye’nin yapı malzemesi alanındaki ilk ürün ödül programı Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri bu yıl Yapı Kataloğu ’ ev sahipliğinde 28. kez düzenleniyor.
2022 yılında Yapı Kataloğu ev sahipliğinde 28. kez düzenlenecek Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri Yarışması, Türk yapı sektöründe yapı malzemesi alanında faaliyet gösteren yapı malzemesi üreticisi veya temsilcisi firmaların, kuruluşların, akademik grupların, araştırma laboratuvarlarının, girişimcilerin başvurabileceği bir ödül programı.
Ödüller, yapı malzemesi alanında yeni fikir, teknoloji ve ürünleri destekleyerek sektörün gelişimine sağladığı katkıyı her geçen gün artırmayı hedefliyor.
Altın Çekül Uluslararası Yapı Ödülleri’nin kendi alanlarında uzman ve profesyonel kişilerden oluşan jüri paneli ‘Yapıda Yenilikçi Ürün Ödülü’, ‘Fikir Ödülü’ ve ‘İletişim ve Pazarlama Ödülü’ olmak üzere 3 ana kategoride seçim yapacak.
Yapıda Yenilikçi Ürün Ödülü
Bu ödül, katılım şartlarında belirlenen ölçütlere en uygun olan ve istenen nitelikleri en üst düzeyde taşıyan, 1 Ocak 2020’den itibaren üretilmiş, yenilikçi ve kullanışlı, yapı bünyesinde yer alan ve uygulanan, yapıya katkı sağlayan yapı malzemesine veya ürüne verilecek.
Bu kategoriden başvuracak firmaların ürünleri jüri tarafından; bu ürünlerin kent vizyonlarındaki yeri, yerel ve küresel ölçekte gerçekleştirilen diğer ürünlerle kıyaslama, sürdürülebilirlik, etkin ve verimli çalışma, çevresel hassasiyet, uygulanabilirlik, tasarım, şehre ve topluma kattığı değerler, uygulama biçimleri, ortaklık/paydaşlık yapısı ve yeni getirilen yaklaşımlar açısından incelenecek.
Fikir Ödülü
Fikir Ödülü kategorisi ile katılım şartlarında belirlenen ölçütlere en uygun olan ve istenen nitelikleri en üst düzeyde taşıyan; ancak bir yapıda kullanım şartı aranmayan, yapı sektörüne katkı sağlayan, geliştirilmeye açık, yenilikçi ve sürdürülebilir nitelikler taşıyan özgün fikir ve konseptlerin de değerlendirilmesi ve sektöre kazandırılması adına teşvik edilmesi amaçlanacak.
Fikir Ödülü kategorisinden katılmak isteyen firmalar, üretmiş oldukları Ar-Ge çalışmaları ile bu kategoriden başvurularını yapabilecek. Bu kategoriden başvuracak firmaların ürünlerinin fikir aşamasında ve mümkünse üretilmemiş olması; ürünlerin üretimi firma içinde gerçekleşmiş dahi olsa; kamuoyuna, firma bayiliklerine vb. kurumlara hiçbir şekilde bu ürünlerin tanıtımı/lansmanı yapılmamış olması şartı aranacak.
İletişim ve Pazarlama Ödülü
İletişim ve Pazarlama Ödülü; yapı sektöründe hizmet üreten firmaların kurumsal iletişim ve pazarlama konularında, sosyal sorumluluk anlayışıyla gerçekleştirdikleri sektöre ve topluma katkı sağlayan projelerini değerlendirecek. Başvuruda bulunan firmalardan beklenen, gerçekleştirdikleri projelerin sektörde ve toplumda yarattığı etkiyi ölçümlenebilir verilerle sunmaları olacak.
İletişim ve Pazarlama Ödülü ana kategorisine başvuracak firmalar, bünyelerinde gerçekleştirmiş oldukları çalışmalarla iki farklı alt kategoriye başvurma hakkına sahip olacak:
İletişim ve Pazarlama Ödülü Toplumsal Sosyal Sorumluluk Ödülüİletişim ve Pazarlama Ödülü
Firmalar, markalarının hedef kitlelere ulaşmasını sağlayan ve marka tanınırlıklarını en iyi şekilde yansıtan, iletişime ve pazarlamaya katkı sağlayan projeleriyle birlikte bu alt kategoriden aşağıdaki başlıklar kapsamında başvuracak:
a. Halkla İlişkiler Çalışmaları (itibar yönetimi, marka konumlandırma, marka imajı güçlendirme, sürdürülebilirlik iletişimi vb.)
b. Stratejik İletişim Çalışmaları
c. Etkinlik Yönetimi, Sponsorluk İletişimi, Lansman- Relansman İletişimi
d. Yaratıcı Reklam Çalışmaları (Yaratıcı İçerik, yaratıcı mecra seçimi vb.)
e. Sosyal medya platformlarının gerçekliğine uygun tasarlanmış ve hayata geçirilmiş iletişim çalışmaları (yaratıcı içerik, yaratıcı reklam alanı kullanımı, etkileşim vb.)
Sosyal Sorumluluk Ödülü
Bu ödül kategorisinde sosyal sorumluluk anlayışıyla hayata geçirilen ve sosyal etki yaratan kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin, iletişim ve pazarlama alanlarındaki sonuçlarının, ölçülebilir değerlerle raporlanması beklenecek. Başvuruda yer alan projeler, başlangıçta belirlenen amaç ve hedeflere ulaşıp ulaşmadığı, kapsamının genişliği, iletişim, pazarlama ve satış faaliyetlerine katkısı bazında değerlendirilecek. Projelerin kurum kültürüne, kurum ve marka imajına, kurum itibarına etkilerinin ölçülebilir değerlerle sunulması beklenecek.
İletişim ve Pazarlama Ödülleri kapsamındaki projelerde 1 Ocak 2020’dan sonra başlanmış olma, projelerin lansmanının yapılmış olması ve hayata geçirilen projeden değerlendirilebilecek sonuçların alınmaya başlanmış olması şartları aranacak. Başvuran tüm firmalardan, projelerine dair amaç, kapsam, işlerlik ve ölçülebilir değerlerle alınmış sonuçları paylaşmaları beklenecek. Kurumsal veya projeye yönelik pazarlama sürecini/yöntemini öne çıkaran ve ölçülebilir her tür süreli çalışmanın ve kampanyanın öne çıkarılması önemli bir kriter olacak.
Altın Çekül 2022 Jüri Üyeleri
Mimarlar, akademisyenler, pazarlama ve dijital pazarlama temsilcilerinden oluşan 2022 ALTIN ÇEKÜL jürisi belirli kategorilerde yeniden söz sahibi olacak.
Prof. Dr. Ece Ceylan Baba / Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı, Mimarlık Bölüm Başkanı
Zafer Baysal / DAP Gayrimenkul Geliştirme CEO
Paolo Debiaggi / Mimar, Politecnico di Milano Yapı Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi
Nida DeBusk / Proje Genel Müdürü, North Carolina Greensboro Üni. NCARB, AIA, LEED AP BD+C. CSI, CDT, GA-C.
Durmuş Dilekci / İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Yüksek Mimar, Dilekci Mimarlık (DDA)
Kurtul Erkmen / Yüksek Mimar, KG Mimarlık
Ayşe Hasol Erktin / Mimar, HAS Mimarlık
Duygu Erten / İstanbul Medipol Üniversitesi İklim Değişikliği, Enerji ve Sağlık Anabilim Dalı BaşkanıGülçin İpek / Mimar, Sektör Uzmanı
Deniz Karabacak / Mimar, Teknoloji Danışmanı
Ebru Ünver Karaer / Yüksek Mimar, İLTAY Mimarlık
Sibel Keyvan / İletişim & Pazarlama Danışmanı
Tayfun Küçükoğlu / Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı
Cengizhan Okur / CEPHEDER Yönetim Kurulu Başkanı
Günseli Özen / Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni & Rota Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı
Francesca Schepis / Mimar, PhD, Mediterranean University of Reggio Calabria Öğretim Görevlisi
Prof. Dr. Hasan Şener / İstanbul Medipol Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Leyla Tanaçan / İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Çiğdem Tekin / MSGSÜ Mimarlık Bölümü Yapı Fiziği ve Malzeme Bilim Dalı Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Onuralp Yücel / İTÜ, Kimya Metalurji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi
Yarışma Takvimi
Başvuruların Açılması: 25 Nisan 2022
Erken Dönem Katılım: 25 Nisan - 30 Haziran 2022
Normal Dönem Katılım: 1 Temmuz - 31 Ağustos 2022
Geç Dönem Katılım: 1 Eylül – 1 Ekim 2022
Son Başvuru ve Teslim Tarihi: 1 Ekim 2022, saat 17:00
Jüri Ön Değerlendirme Tarihi: Ekim 2022
Jüri Firma Sunumları Tarihi: Kasım 2022
Ödül Töreni ve Sonuçların Açıklanması: Ocak 2023; Kaleseramik Konferans Salonu ve Fuaye Alanı, Levent - İstanbul
Yarışma Partnerleri
Altın Çekül Ödülleri 2022 Medya Partnerleri: Alu&Art, İnşaat Noktası, Konsept Projeler, Marketing Türkiye, Matek, Yapı İnşaat Dergisi, Win&Art
Altın Çekül Ödülleri 2022 Destekleyen Kurumlar: Arcedior, BIMobject, Cepheder, Çedbik, Panelder, Türkiye İmsad
Katılım – Başvuru Şartları ve Değerlendirme Türkiye’de yapı malzemesi üreten / temsil eden / ithal eden firmalar; yapı ürünleri, ticari ürüne henüz dönüşmemiş safhada olan fikirleri, pazarlama projeleri vb. ilgili kategorilerde yer alan ürünleriyle “ALTIN ÇEKÜL”e başvurabilir. Katılım ve değerlendirme kriterlerine ilişkin detaylı bilgiye www.altincekul.com/katilim linkinden erişmek mümkün. Başvuru kitine erişim ise www.altincekul.com/basvuru-bilgi linkinden sağlanıyor.Detaylı bilgi için: