Altıntepe Kalesi'nde 2017 arkeoloji kazıları başladı

Altıntepe Kalesi'nde 2017 arkeoloji kazıları başladı

Urartular döneminden kalan tarihi Altıntepe Kalesi'nde, 15'inci dönem arkeolojik kazı çalışmalarına başlandı

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde, Urartular döneminde de hizmet veren tarihi Altıntepe Kalesi'nde, 2017 yılı 15'inci dönem kazı çalışmalarına başlandı.

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Altıntepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki Urartular döneminden kalan Altıntepe Kalesi'nde 2017 yılı 15. dönem kazı çalışmaları başladığını anımsatarak, söz konusu çalışmalarda kalede genel temizlik, düzenleme ve geçen yıl yarım kalan bazı kazı çalışmaları yapılacağını söyledi.

Bu yılki çalışmaların 20 gün süreceğini aktaran Karaosmanoğlu, şu bilgileri aktardı:

"Bu yılki kazılarımıza 15'i işçi 29 kişi katılmaktadır. Kazılarımız 20 gün civarında sürecek. Geçen seneden yaptığımız kazılara Orta Tunç Çağı'na tarihlenen bir alanda, mezarlık terasında başlamıştık. Karbon 14 metoduyla yaptırdığımız çalışmalarla oranın tarihinin MÖ 1750’ler olduğunu tespit etmiştik. Yine hemen o alanın yanında bir açma açtık ve aynı alanın tam üst kısmındaki teras bölümünde, hemen iç surların dışındaki teras kısmında bir açma daha açarak kazılarımızı yürütmekteyiz."

Karaosmanoğlu, Altıntepe Kalesi'nin en önemli döneminin Urartu dönemi olduğunu vurgulayarak, "Kale başlangıcının MÖ 1750’ler olmasına rağmen Doğu Anadolu’da ilk devleti kuran ve ilk yazıyı getiren devlet olan Urartu’nun Kuzeybatı noktasının en önemli kalesi olduğunu biliyoruz." dedi.

Kalenin Urartu arkeolojisine büyük katkılar sağladığını dile getiren Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kalede tapınağın hemen yanında bir kanalizasyon sistemi, tuvaleti, havuzu ve yine kabul salonu olarak ifade ettiğimiz apadanası var. Bunlar hep Urartu dönemine ait. Hemen kalenin güney yamacındaki 3 tane mezar, yanındaki açık hava tapınağı, mezarın içerisindeki lahitlerin o dönemin Urartu sanatında tek örnek olduğunu biliyoruz. Yine duvar resimleri olarak da Anadolu’daki Urartu duvar resimlerini yansıtan en güzel örnek apadanada çıkmış ve bugün Anadolu Medeniyetler Müzesinde teşhir edilmektedir."

- Altıntepe Kalesi

Urartular döneminde inşa edilen Altıntepe Kalesi, Erzincan il merkezinin 14 kilometre kuzeydoğusunda yer alan yaklaşık 60 metre yüksekliğindeki tepede bulunuyor.

Doğu Roma İmparatorluğunun önemli bir merkezi konumunda olan ve söz konusu kalenin de yer aldığı tepenin doğu yüzündeki burun üzerinde ise üç nefli, zemini mozaik kaplı bir kilise yer alıyor.

Sur duvarları, kabul salonu, açık hava tapınağı, mezarları ve gelişmiş kanalizasyon şebekesiyle Doğu Anadolu Bölgesi'nde örnek bir yapıya sahip olan Altıntepe Kalesi'nde, 2003 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümünce kazı çalışması yürütülüyor.

AA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 arkeoloji haber, arkeoloji haberleri,

 

 

 

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar