San Diego California’da bulunan kırık hayvan kemikleri ve taşlar, Kuzey Amerika’ya ulaşan ilk insanların tarihini 100.000 yıldan daha öncesine çekti. Mastodona ait kemikler, arkeolojik alanda bulundu.
San Diego California’daki, Buz Devri arkeolojik alanında, erken insanlara ait izler barındıran bir mastodonun (Amerika mamutu) 130.000 yıllık kemikleri ve dişleri bulundu. Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre, bu buluntuların analizi, insanların Kuzey Amerika’ya ilk olarak ne zaman ulaştığı ile ilgili tahminleri önemli ölçüde değiştiriyor.
Söz konusu fosil kalıntıları, bir otoyol genişletme projesi sahasında rutin paleontoloji çalışmaları sırasında müze paleontologları tarafından keşfedildi.
Birçoğu keskin bir şekilde kırılmış olan kemikler, dişler, çekiç ve örs olarak kullanılmış gibi görünen büyük taşların yanında derinlere gömülmüştü. Bu da Amerika’daki in-situ olarak belgelenmiş en eski arkeolojik alan haline gelmesini sağladı.
Fosilleri keşfeden ekibin başındaki San Diego Doğal Tarih Müzesi başkanı Judy Gradwohl, “Bu keşif, insanların Yeni Dünya’ya ne zaman ulaştığına dair anlayışımızı yeniden yazıyor. Bu alanda bulduğumuz kanıtlar, bazı hominin türlerinin 115.000 yıl önce Kuzey Amerika’da yaşadığını gösteriyor. Bu da, bu ilk insanların buraya nasıl geldiği ve kim oldukları gibi soruları da beraberinde getiriyor.” diyor.
Yakın zamana kadar, arkeologlar tarafından kabul edilen, Kuzey Amerika’daki insan izlerinin en eski kanıtları yaklaşık 14.000 yaşındaydı. Fakat Cerutti Mastodon alanındaki fosiller, insanların daha kıtaya gelmediği düşünülen zamana tarihlenen tortullarda gömülmüş olarak bulundu.
San Diego Doğal Tarih Müzesi küratörü Dr. Tom Deméré, “Alanı ilk keşfettiğimizde, insanların soyu tükenmiş Buz Devri megafaunasıyla yaşadığını gösteren güçlü fiziksel kanıtlar vardı. Tarihleme teknolojisi, ilk insanların burada tahmin edilenden çok daha erken var olduğunu teyit etmemizi sağlamak için gelişti.” diyor.
1992 yılının sonlarında yapılan keşiften beri birçok bilim insanı, alanı doğru şekilde tarihlendirebilmeye çalışıyor ve fosiller üzerindeki mikroskobik izleri tespit ederek insan aktivitesini kanıtlamaya çalışıyor.
2014 yılında, araştırma jeologu Dr. James Paces, mastodon kemiklerinin yaşını belirlemek için son teknoloji ürünü radyometrik yöntemleri kullandı ve artı veya eksi 9.400 yıl hata payıyla 130.000 yaşında olduğunu tespit etti. Mastodon kemikleri, stratejik noktalarından kırıldığında hala tazeydi.
Ancak bu keşif, cevaplardan çok, daha fazla soru ortaya çıkardı: Bu insanlar kimdi? Bu, erken ama başarısız kolonizasyon girişiminin bir parçası mıydı?
Amerikan Paleolitik Araştırmalar Merkezi’nden Dr. Steve Holen, “Buranın arkeolojik bir alan olduğundan hiç şüphem yok. Kemikler ve birkaç diş, insan eliyle kasıtlı olarak parçalanmış olduğunun açık işaretlerini gösteriyor. Bu kırılma şekli Kansas ve Nebraska’daki mamut fosil bölgelerinde de görüldü. Burada, etçiller, kemirgen ya da jeolojik kuvvetler gibi alternatif açıklamalar elendi.” diyor.
Pelin Karahan - Arkeofili
arkeoloji, arkeoloji haber, arkeoloji haberleri,