Amphion

Amphion nedir?

Amphion: Zeus ile Antiope'nin ikiz oğullarından biri.

Thebai Kralı Lykos, Antiope'yi köle olarak, zalim karısı Dirke'ye verdi. Dirke Antiope'nin ikizlerini ıssız bir yere terketti. İkizler Kitharion Dağı'nda büyütüldü. 

Yapılan kötülüklere dayanamayıp kaçan Antiope çocuklarını büyümüş olarak bu dağda buldu. 

İkizler Thebai'ye dönüp, Lykos'u öldürüp, Dirke'yi de kudurmuş bir boğanın boynuzlarına bağlayıp hayvanı serbest bıraktılar. Dirke parçalanarak öldü. 

İki kardeş Thebai'yi şehrini tahkim eddiler. 

Amphion Hermes'in kendisine hediye ettiği lyra'yı çalıyor, çıkardığı nağmelerden şevke gelen taşlar, kendilğinden üst üste dizilerek duvar oluyorlardı. 

Amphion Niobe ile evlendi. 

Amphion: Zeus ile Antiope'nin oğlu, Zethos'un ikiz kardeşi.

Antiope ikiz çocuklarını doğurunca, amcası Lykos onları Kithairon dağına bırakıp, Antiope'yi de karısı Dirke'ye köle olarak verir. İkizler dağda çobanlar arasında büyür, Amphion'un müziğe yeteneğini fark eden tanrı Apollon (ya da Hermes) ona bir lyra armağan etmişti. Günün birinde Dirke'nin yanından kaçan Antiope gelir, dağda oğullarını bulur ve öcünü almaya iter onları. İkizler Thebai'ye dönerler, Lykos'u öldürüp, Dirke'yi azgın bir boğanın boynuzlarına saçlarıyla bağlayarak salıverirler hayvanı. Dirke kayalar üstünde parçalanıp can verir. Ölüsü bir ırmağa atılır, o ırmağa Dirke adı verilmiştir sonradan. Zeus'un buyruğuyla Thebai şehrinin yönetimi bundan sonra Amphion'la Zethos'a geçer. İkizler kentin surlarını kurmaya koyulurlar. İkizler birbirlerine hiç benzemiyorlar, sert yaratışlı Zethos avcı ve savaşçı idi, Amphion ise tam tersine yumuşak, sevimli bir sanatçıydı. Surları yaparken Zethos sırtında kocaman kaya parçaları taşıyor, Amphion ise lyra çalıyor, çalgının güzel ve büyüleyici seslerine kendilerini kaptıran taşlar yerlerinden kımıldıyor, istenilen sıraya girip yan yana diziliyorlardı. Amphion Tantalos'un kızı Niobe ile evlenmiş, Apollon'la Artemis Niobe'nin çocuklarını oklarıyla vururken Amphios'u da küstah bir soy yarattı diye öldürmüşler.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar