Amphipolis

Amphipolis neresidir?

Amphipolis: Yunanistan’ın kuzeydoğusunda, Strymon Irmağı’nın denize döküldüğü yerden 4 km. içeride yer alan kent.

Strymon Irmağı yolu ile Kuzey Yunanistan’dan boğazlara uzanan ticari rota üzerinde bulunur.

Aynı ırmak üzerindeki köprüye olan hakimiyeti sayesinde altın ve gümüş madenleri açısından zengin olan Trakya’daki Pangaion Dağı’ndan hammadde taşımacılığını kontrol edebilecek bir konumu vardı. Ayrıca MÖ 130’da inşa edilen ve Adriyatik Denizi’ni Byzantion’a bağlayan Egnatia Yolu (Via Egnatia) üzerinde yer alır.

MÖ 497’de Miletos tiranı Histiaios’un yerleşimi kolonize etme çabaları yerli halk tarafından püskürtüldü.

Yakınlardaki eski bir Pers kalesini ticaret üssü olarak kullanan Atmalıların benzer çabası da MÖ 465’te başarısız oldu.

Bölge öyle kıymetliydi ki Atinalılar bir deneme daha yaptılar. MÖ 437’de Agnon önderliğinde gelen Atinalılar yerel halkı yenerek daha önceden Ennea Hodoi (dokuz yol) adıyla anılan bölgede Amphipolis’i kurdu. MÖ 424’te kenti Spartalılar ele geçirdi.

II. Peloponnesos Savaşı’nda Atinalılar kenti geri almaya çabaladılar. Bu işle görevlendirilen Thukydides başarısız olunca sürgün edildi.

MÖ 422’de Atmalıların başarısız kuşatması sırasında Atina’lı komutan Kleon ve Sparta’lı komutan Brasidas öldüler.

MÖ 357’de Makedonya kralı Philippos II’nin eline geçti, kral ünlü altın stater’lerini (Para Birimleri) bu kentte bastırdı.

Büyük İskender Asya seferine çıkmadan önce donanmasını Amphipolis açıklarında topladı. Ayrıca generallerinden en ünlü üç tanesi, Nearkhos, Androsthenes ve Laomedon bu kenttendi. Romalılar MÖ l68’de Tydna Çarpışması ile ele geçirdikleri Amphipolis’e özgür kent statüsü vererek Makedonya’daki Roma yönetiminin merkezi yaptılar.

Kentte kültü en yaygın olan tanrıça Artemis Tauropolos idi. Filozof Ziolos kentin tanınmış bir yurttaşıdır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar