Amphitrite

Amphitrite nedir?

Amphitrite: Okeanos kızı Doris'in Deniz Tanrısı Nereus ile birleşmesinden Nereides diye anılan elli kız doğar. Hesiodos bunların ahenkli adlarını saymakla bitiremez, Amphitrite de bunlardan biridir, öyküsü, macerası pek yoktur.

Poseidon onu kız kardeşleriyle birlikte kumsalda oynarken görmüş ve güzelliğine vurulmuş. Ama kız çok utangaçmış, tanrıdan kaçmış ve Atlas'ın dünyayı omuzlarında taşıdığı uzak ülkelere varmış. Poseidon peşine bir yunusbalığı takmış, balık Amphitrite'yi sırtına almış ve deniz kralına getirmiş vermiş. Evlenmişler ve mutlu bir çift olarak yaşamışlar.

Amphitrite bir sürü deniz yaratığının çektiği ve köpükler üstünde kayan bir arabada gösterilir.

Poseidon ile Amphitrite'nin çocuğu olmamış der kimi şair, kimine göre de Triton Amphitrite'nin oğludur.

Hesiodos bu kanıyı paylaşır ve Triton'un doğuşunu Theogonia'da anlatır,

Triton.
 

Denizden olma bir sürü yaratığın başında, köpükler arasında kayan bir arabada oturur gösterilen denizler kraliçesi, Poseidon'a vefalı bir eş olmuş, kimi efsaneciye göre çocuğu olmamış, ama Hesiodos onun Triton'u doğurduğunu şöyle anlatır:

Toprağı sarsıp gümbürdeten Poseidon, Amphitrite tanrıçayla evlendi ve onların sevişmelerinden büyük Triton doğdu, gücü kuvveti sonsuz, o Triton ki dalgaların dibinde, anasının ve soylu babasının yanında altından bir sarayda oturur korkular saçarak çevreye.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar