Yıldırım Beyazıd devrinde Anadolu Hisarı’nda açılan iki mezarlıktaki Osmanlı kabirleri tahrip edildi, bazı tarihi taşlar çalındı ve her yeri ot kapladı!
Osmanlı Devleti'nin ilk İstanbul kuşatmasını Yıldırım Beyazıd yapmıştı. Kendini Doğu Roma İmparatoru ilan eden Manuel’den İstanbul’u almak için 1391 yılında harekete geçen Yıldırım Beyazıd, Macarların desteğe gelmesiyle kuşatmayı kaldırmıştı. Güzelce Hisarı olarak bilinen Anadolu Hisarı’nı yaptırarak 1395 yılında İstanbul’u tekrar kuşatan Beyazıd, bu kez Haçlı Ordusu’nun hareketiyle kuşatmayı kaldırmıştı. Yıldırım Beyazıd, kuşatmalar sırasında şehit olanlar ve hayatını kaybeden Osmanlı devleti yöneticileri için 1393 ve 1396 yılları arasında iki mezarlık yaptırmıştı.
Mezarlıklara bakım en son 1993 yılında yapıldı
Anadolu Hisarı’nda 625 yıl önce yaptırılan iki mezarlığın şimdiki hali ise tarihe saygısızlığı kanıtlıyor. Cami Sokak’ta bulunan, üç dönüm arazi üzerine kurulu mezarlıktaki tüm mezarların tahrip edildiği görülüyor. Mezar taşının üzerindeki şekil, ait olduğu kişinin mesleği ve sosyal konumu hakkında bilgi veriyor. Yatan kişinin yeniçeri, defterdar, kadı, serasker, kazasker, beylerbeyi ya da sancak beyi olduğunu gösteren mezar taşlarının yerlerde olduğu görülürken pek çoğunun çalındığı, mezarlıklara bakımın en son 1993 yılında yapıldığı ve 25 yıldır kaderine terk edildiği belirtiliyor. Anadolu Hisarı’nda 40 yıl muhtarlık yapan Nazmiye Korkmazlar öncülüğünde çevrede yaşayanların desteğiyle bakımı yaptırılan mezarlığın ormanı andıran görüntüsü dikkat çekiliyor.
Anadolu Hisarı Turizm Kalkındırma Derneği Başkanı Mustafa Babuz şunları söyledi:
Mustafa Babuz: 625 yıllık ecdad yadigarı
“Burası İstanbul’un en eski Müslüman mezarlığı. Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırıldığı için çok önemli. Osmanlı’nın imparatorluk yolunda hızla ilerlediği günlerde yapılan 625 yıllık ecdad yadigarı. Ama yıllardır kaderine terk edildi. Bitki örtüsü mezarlığı tamamen kapladı. El değmemiş bir orman gibi görünüyor. En önemlisi önemli kişileri simgeleyen mezar taşları çalındı. Korumasız bırakılan ve kolayca tahrip edilen mezarlıktaki mezar taşları geceleri götürüldü. Ağır olanları kaldıramadıkları için yerlere attılar ya da kırdılar. Mahallede yaşayanlar olarak biz elimizden geldiğince sahip çıkıyoruz ama define arayanlar ya da taşları satarak para kazanmak isteyenlerin talanına dur diyemiyoruz. Kültür turizmi için önemli bir fırsatken hiçbir yönetim sahip çıkmıyor.” Korkmazlar’ın kızı ve yeni muhtar Güzin Merve ise “Birinde 100, diğerinde 150 Osmanlı büyüğü yatıyor. Hepsinin önemli şahsiyetler olduğunu biliyoruz. Yıllar içinde kaderine terk edildi ve sahipsiz bırakıldı. Temizlenmesi, taşların onarılması, kimlerin yattığının envanterinin çıkarılması ve tarihe kazandırılması lazım.”
Tarihte Anadolu Hisarı
İstanbul’un en eski semtlerinden olan Anadolu Hisarı tarih boyunca Güzelce Hisarı olarak da bilindi. Göksu Deresi’nin İstanbul Boğazı’na döküldüğü alandaki semt, aynı zamanda Boğaz’ın en dar (660 metre) noktasında bulunuyor. İleri karakol olarak 1395 yılında Yıldırım Beyazıd tarafından inşa edilen kale, Karadeniz’e ulaşan su yolunun kontrolünü sağladı. İstanbul’un fethinden sonra Anadolu Hisarı’nın askeri önemi azaldı. Cumhuriyet döneminde ortasından yol geçirildi ve hisarın kalıntıları iki ayrı parçaya bölündü.
Gökhan Karakaş - Milliyet