Adındaki arkeoloji kelimesi ve nadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde yapılıyor olamasına aldanılmasın bu arkeoloji ekenli bir etkinlik değil. Jussi Parikka’nın ve Ahmet Gürata, arkeolojiden ilhamla günümüzün medyatik ve kültürel ilişkilerine ışık tutmayı hedefiliyor
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) Medya ve İletişim kategorisinde yayımladığı Medya Arkeolojisi Nedir? başlıklı kitabı için bir söyleşi düzenliyor. 15 Ocak Pazartesi günü Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) düzenlenecek olan etkinlik, kitabın yazarı Jussi Parikka’nın ve Ahmet Gürata’nın katılımıyla gerçekleşecek.
Medya Arkeolojisi Nedir?, medya kültürlerinde anormal olanla, ana akımın dışında kalanlarla ilgileniyor. Günümüz kültüründe medyanın arkeolojik olarak nasıl düşünülebileceğine dair açıklamalar sunuyor, bu konuda bizlere kılavuzluk edebilecek çeşitli teorilerin, yöntemlerin ve fikirlerin haritasını çıkarıyor.
Etkinlik ücretsiz ve halka açıktır. Etkinlik dili İngilizcedir. Tarih: 15 Ocak 2017, Pazartesi Saat : 18.00 Yer: ANAMED, İstiklal Cad. No: 181 Merkez Han, Beyoğlu-İstanbul |
Medya Arkeolojisi Nedir?, medya kültürlerini geçmişin birden yeniden keşfedilebileceği ve yeni teknolojilerin de giderek hızla modası geçmiş hale geleceği bir kavram olarak görüyor. Tetris ve plaklar gibi retro hale gelmiş medya tüketim pratikleri üzerinden, yeni medyayı geçmiş medya aracılığıyla araştırmanın yollarını gösteriyor.
Jussi Parikka ve Ahmet Güntan’ın yapacağı söyleşi, Steampunk kültüründen Kendin Yap ruhuna, Michel Foucault ve Friedrich A. Kittler’den Walter Benjamin’e, sosyal medyadan hayali medyaya kadar geniş bir alanı kapsayacak.