Mersin’in Anamur ilçesindeki Anemurium Antik Kenti arkeoloji kazılarında 1800 yıllık olduğu tahmin edilen başsız ve kolsuz bir kadın heykeli bulundu. Mermer heykelin bir kolu bulunurken, diğer kolu ve başı kayıp. Liman Hamamı civarında nymphaeum olduğu tahmin edilen yerde bulunan heykel için Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Mehmet Tekocak, "Onu gördüğümde tüylerim diken diken oldu. Çünkü çok güzel bir duygu. Buraya gelip ilk gördüğümde de oturup saatlerce izledim" dedi.
Mersin'in Anamur ilçesinde Akdeniz kenarında yaklaşık 600 dönümlük arazide süren Anemurium Antik kenti arkeoloji kazılarında, Roma Dönemi’ne ait yaklaşık 1,2 metre uzunluğunda giyimli bir kadın heykelinimn torsosu bulundu.
İHA'dan Halil İbrahim Varlı ve Hüseyin Yıldız'ın haberine göre; yaklaşık 1500 yıl önce büyük bir depremle toprak altında kaldığı değerlendirilen heykel kazı ekibi tarafından çıkarılarak Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü'nden gelen konservatör ve restoratöre teslim edilerek, koruma altına alındı.
M.S. 2. yüzyıldan 6. yüzyıla kadar yerleşim yoğun olduğu Anemurium Antik kenti hakkında İHA muhabirine bilgi veren Kazı Başkanı Konya Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekocak, "Biz burayı zaman kapsülü olarak adlandırıyoruz. Buraya girdiğiniz an tam 1800 yıl öncesine ışınlanıyorsunuz. Kentin kuruluş tarihçisiyle ilgili farklı rivayetler olmakla beraber biz arkeologlar işe elimizdeki somut bilgilere bakarak konuşuruz. Elimizdeki veriler kentteki mimari kalıntıların en erken MÖ 2. Yüzyıla, buluntuların ise MÖ 5. Yüzyıla kadar gittiğini göstermektedir. Yani, kentin 2500 yıl öncesinde varlığını net olarak biliyoruz. Hititlere kadar gittiği de söyleniyor ama bu henüz bulgularla kanıtlanamadı" dedi.
"Heykeli ilk gördüğümde oturup saatlerce izledim"
Bu seneki kaızlarasa bulunan heykelin antik kent için özel olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tekocak, duygularını "Başka bir ekip tarafından gerçekleştirilen Anemurium Antik Kenti birinci dönem kazılarında böyle bir heykel bulunmadı. Kentte ilk kez bir kadın heykeli bulunması bizi heyecanlandırdı. Tüylerim diken diken oldu. Çünkü çok güzel bir duygu. Buraya gelip ilk gördüğümde de oturup saatlerce izledim. Tabi ki bizim için bütün buluntular tarihi açıdan çok önemli ama böyle anıtsal olduğu zaman ve bir de insanla alakalı daha fazla veri verecek bir şey olduğu zaman bizim için çok daha büyük önem arz ediyor" sözleri ile ifade etti.
İçinde bulundukları yerin aşağı şehir olarak adlandırdıkları kamusal binaların çokça olduğu bir alan olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tekocak,"Burası Liman Hamamı olarak adlandırdığımız yapının hemen bitişiğindeki bir alan. Biz ilk olarak Liman Hamamı’na ait mekanların nitelik ve işlevlerini tespit etmek amacıyla bu yapıda kazılara başladık. Daha sonra hemen yanı başındaki bu alanında hamamla bir ilişki olup olmadığını anlamak için burada da bir kazılara başladık ve açtığımız sondajlarda çok ilginç kalıntılarla ve buluntularla karşılaştık. Buranın "nymphaeum" yani antik çağda bir çeşme anıtı olabileceğini düşünüyoruz. Ve bu çeşme anıtını süsleyen çok güzel bir kadın heykeliyle karşılaştık. Kadın heykeli diyorum çünkü, kime ait olduğunu bilmiyoruz henüz başını bulamadık. Şuan ayakta duran, giyimli M.S. 2’inci yüzyıla ait yaklaşık 1,2 metre uzunluğunda bir kadın heykeli var. Başı, kolları ve ayak kısmı henüz eksik. Kollarının birisini daha sonra bulduk çalışmalar devam ediyor, ümit ediyorum ki başını ve diğer eksik kısımlarını da bulacağız. M.S. 2. yüzyılda gerçekten yaşamış birine ait bir portrede olabilir ki eğer öyleyse biz 1800 yıl önce burada yaşamış ilk defa birisinin silueti ile, resmiyle, heykeliyle karşılaşmış olacağız. Roma çağında bu tür portre sanatı gelişmiştir" açıklamasında bulundu.
Anamur Kaymakamı ve Belediye Başakanı da heykelin çıkarılış anlarına şahitlik etti
Heykelin çıkarılma aşamasını yerinde takip eden Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir," Bir kadın heykeli kazı çalışmaları sırasında bulundu. Bugün de belediye başkanımızla, kazı başkanımız, Kültür Bakanlığımız temsilcilerimizle birlikte heykeli yerinden alıp, müzeye göndereceğiz. Bu kadın heykelinin bulunmasından dolayı çok mutluyuz, heyecanlıyız" diye konuştu.
Heykelin turizm açısından önemine değinen Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç da" Anamur turizmine çok büyük katkısının olacağına inanıyoruz. Anamur gerçekten tabiatıyla güzel bir memleket. Ama tarihiyle de güzel olduğunu biliyorduk, fakat yeni çıkan eserlerle Anamur’un öneminin daha da artacağını çok iyi biliyoruz" dedi.