Ankhises

Ankhises kimdir?

1. Ankhises:  Troya'da, İda dağı eteklerinde Dardanos şehri kralı.

Zeus, Aphrodite ile sevişmesini gizli tutmasını tembih etmişti ona.

Fakat Ankhises, şarap sarhoşu boşboğazlık etti, sırrı açığa vurdu.

Kızan Zeus, bir yıldırımla kötürüm etti kralı.

Ankhises'le Aphrodite'nin sevişmelerinden Aineias, yani Vergilius'un Aeneis destanının kahramanı doğmuştu.

Troya, alevler içinde kalınca Aineias, kötürüm babasını şehirden çıkardı, fakat az sonra öldü

 

2. Ankhises: Tanrıça Aphrodite'nin ölümlüler arasında kendisine sevgili olarak seçtiği adamlardan biri.

Ankhises, Troya kral soyundan Assarakos'un oğludur. Tanrıça onu İda Dağı'nda sürülerini otlatırken görür ve gökten inip delikanlı ile sevişir.

Ankhises önce kendisine bir genç kız gibi görünen tanrıçayı tanımaz, sonra kim olduğunu anlayınca, Aphrodite'ye olayı gizli tutacağına dair söz verir. Bu sözü tutmadığı ve kendisiyle oğlu Aineias'ın başına gelen yıkımların bu yüzden olduğu anlaşılır.

Yiğit Aineias Troya yangınında şehirden kaçarken babası Ankhises'i sırtında taşır. Onu İtalya'ya kadar götürdüğü, ama ihtiyarın Sicilya'da öldüğü anlatılır.  

3. Ankhises: Troya kral soyundan olan Asrakos'un oğlu Ankhises tanrıça Aphrodite ile sevişmiş ve Aineias'ın babası olmuştur (Tab. 17). Homerik denilen övgülerden Aphrodite'ye ayrılmış olanı, bu sevişmeyi en ufak ayrıntılarına dek anlatır: Tanrıça Ankhises'i İda yamaçlarında sığırlarını otlatırken görür, delikanlının güzelliğine vurulur ve dağa iner. Övgüde "canavarların anası, binbir pınarlı" diye tanımlanan İda dağına Aphrodite'nin inişi, peşinde vahşi hayvanlar sürükleyen ana tanrıçanın gelişine benzetilmiş, tanrıçanın büyüsüne kapılan hayvanların ormanlarda, fundalıklarda sevişmesi gösterilmiştir.
Tanrıça Phrygialı bir genç kız kılığına girer de öyle görünür Ankhises'e. Troyalı prens arzu ile yanıp tutuşarak tanrıçaya yaklaşır. Sevişmelerinin sonunda gülümser tanrıça, sevgilisine şöyle seslenir:
Senin bir oğlun doğacak, Troya'lılara kral olacaktır o. Ve çocuklarına çocuklar doğacaktır sonsuzluğa dek!
Tanrıça doğuracağı oğlanı büyütmek için nympha'lara vereceğini, onu beş yaşında babasına tanıtacağını ve çocuğun kimin olduğu sorulursa sakın Aphrodite'nin oğlu olduğunu bildirmemesini, yoksa Zeus'un yıldırımına çarpılacağını söyler ve Ankhises'i bırakıp gider. Bir efsaneye göre Ankhises tanrıçanın sözünü tutmaz, fazlaca içtiği bir gün Aphrodite ile sevişmiş olmakla övünür ve çarpılır. Bunun sonucunda topal - ya da kör - kaldığı, Troya'dan kaçarken Aineias'ın onu sırtına almasının nedeni bu olduğu anlatılır. Troya'dan ayrılırken seksen yaşında olduğu da söylenir. Vergilius'un Aeneis'inde Ankhises'in Sicilya'da Drepanon burnunda öldüğü ve Aeneas'ın babası şerefine oyunlar tertiplendiği söylenir. Roma'da tarihsel çağlara dek oynanan Troya oyunları Aenas'ın kurduğu bu yarışmalara davanırmış (Aineias),

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar