Antalya'nın Türkler tarafından fethinin 810. yıl etkinliğinde konuşan Prof. Dr. Burhan Varkıvanç, kentin kültürel olarak 500 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.
ANTALYA: Antalya'nın 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından fethinin 810. yıl dönümü dolayısıyla Antalya Kültür Merkezinde düzenlenen panele, Vali Karaoğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Ünal, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Birol Ekici ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Panelin açılışında konuşan Karaloğlu, Antalya'nın fethinin 810. yıl kutlamalarının gerçekleştirildiğini anımsatarak, panelde fetih öncesi ve sonrası yaşanan olaylar ve değişimlerin konuşulması gerektiğini kaydetti.
Karaloğlu, Antalya'da fethin nasıl gerçekleştiğinin bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, "Antalya, 810 yıldır vatan toprağıdır. Antalya tesadüfen vatan toprağı olmadı, çok büyük bir mücadeleyle, çok büyük bir azimle vatan toprağı kılındı. Bu topraklarda çok sayıda insanın emeği, alın teri, gerektiğinde kanı, canı var." dedi.
Antalya çok çeşitli kültürleri barındıran bir kent
Panelde konuşan Akdeniz Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burhan Varkıvanç da Antalya'nın kültürel tarihinin 500 bin yıl öncesine kadar gittiğini, bunun da en büyük kanıtlarından birinin Karain Mağarası olduğunu hatırlattı.
Antalya'nın bir yeryüzü cenneti olduğunu söyleyen Varkıvanç, "Antalya ilginç bir kent. Sürece baktığımızda şaşırtıcı bir kentleşme süreci var. 1250 yılından biraz geriye gitmek gerekir. Antalya'nın tarihinde Hristiyanlar, Paganlar, Ermeniler ve bunların içinde çok çeşitli kültürleri barındıran bir kent." diye konuştu.
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Tızlak, Antalya'nın fetih tarihini ve yaşanan süreci, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Eravşar ise kentin mimari hayatını ve sanat tarihi hakkında bilgi verdi
AA Gülsem Adam