Antep evleri restore edilirken Antep Sokakları da korunmaya çalışılıyor

Gaziantep'tek restorasyonlarda, özgün ve tarihi sokak kimliğine uygun olarak sokak üzerinde yer alan tescilli ve tescilsiz tüm yapıların birbirleri ile uyumuna dikkat edildiği belirtildi.

Gaziantep'te bulunan ve Kurtuluş Savaşı'nın izlerini taşıyan tarihi "Antep evleri"nin büyük bölümünün restorasyonu tamamlandı.

Gaziantep'te, turistlerin yoğun ilgisini çeken Gaziantep'in tarihi sokakları, aynı zamanda kafe, butik otel, kamu kurumları, müzeler ve çeşitli hizmetlerin verildiği alanlar haline geldi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep'teki kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması kapsamında önemli aşamalar kaydedildiğini söyledi.

Bu anlamda ilk etapta her yıl yapılacak çalışmaları belirlemek üzere stratejik eylem planı yapıldığını anlatan Gürsel, anıtsal ve sivil mimarlık örneği yapılarda restorasyonu tamamlananları hizmete aldıklarını ifade etti.

Gaziantep'teki tarihi yapıların restorasyonu konusunda belediyelerin, vakıflar ilgili kamu kurumlarıyla özel mülkiyet sahiplerinin birlik içerisinde kamu-yerel-sivil iş birliğinin saplanmasıyla sürecin daha sistematik ilerletildiğini belirten Gürsel, şöyle devam etti: "Restorasyon çalışmalarımızın büyük çoğunluğu tamamlandı. Biz bu binaları sadece restorasyon yapmakla bırakmadık. Sonrasındaki kullanımlarının sağlanması için fonksiyonlandırma çalışmalarını da beraber yürüttük. Bu anlamda bazı binalar müze, hamam, butik otel, kır kahvesi ve han gibi tescilli yapılar özgün kimlikleri korunarak, geçmişteki fonksiyonlarına benzer şekilde bugün aslına uygun restore edildi ve özgün fonksiyonlarına uyumlu olarak da kullanımına başlandı."

Serdar Murat Gürsel: Tarihi mahallelerin sokaklarında uyumu ortaya çıkardık"

Gürsel, kentteki kültür varlıklarından yüzde 90'ının restorasyonunun tamamlandığını ve hizmet vermeye başladığını belirterek, şunları kaydetti: "Çalışmalarımız esnasında tekil bazda restorasyonların yanı sıra aralarda kalan yeni yapıların da özgün sokak kimliği ile tarihi sokak kimliğine uygun olarak sokak üzerinde yer alan tescilli ve tescilsiz tüm yapılar birbirleri ile uyumlu bir biçimde sokak sağlıklaştırma mantığıyla projeler ele alındı. Uygulamalar bu çerçevede gerçekleştirilerek uyumsuz tüm yapılarda bütünlük içerisinde değerlendirildi."

Kentteki tarihi sokakların başında Bey Mahallesinin geldiğini anlatan Gürsel, "Şu an Gaziantep'te sokak sağlıklaştırma yapılmayan sadece 3 mahallemiz kaldı. Program dahilinde Şekeroğlu, Bostancı ve Tışlaki mahallelerinin sokak sağlıklaştırmasını yapıp kentteki tüm kültür varlıklarımızı ayağa kaldırmış olacağız." diye konuştu.

Gürsel, 23 müzenin bulunduğu kentte, devam eden restorasyon çalışmaları neticesinde yeni müzeleri de şehre kazandırmayı planlandıklarını kaydetti.

Kerem Kocalar- AA


Benzer Haberler & Reklamlar