Nevşehir'de çini sanatçısı Nida Olçar'ın volkanik tüflerden elde ettiği çamurla yaptığı Roma döneminde kullanılan antik çağ tiyatro biletleri ilgi çekiyor
NEVŞEHİR: Çini sanatçısı Nida Olçar, Erciyes ve Hasan Dağı'nın yüzyıllar önce püskürttüğü yanardağ tüflerinden elde ettiği çamurla Roma döneminde kullanılan antik çağ tiyatro biletleri yapıyor.
UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verdiği, 2010'da vefat eden ünlü çini ustası Sıtkı Olçar'ın kızı Nida Olçar, babasından devraldığı mesleğine yenilikler katıyor.
Nevşehir'in Göreme beldesinde çalışmalar yapan Olçar; zor koşullarda elde edilen yanardağ tüflerinden, çeşitli aşamalar sonrasında farklı sanat eserleri ortaya çıkardığını anlattı.
Olçar, Manisa Arkeoloji Müzesine yaptığı bir ziyarette, Roma dönemine ait pişirilen çamurla yapılan tiyatro biletlerini gördüğünü belirterek, bundan esinlenerek kendisinin de yanardağ tüflerinden meraklıları için benzerlerini üretmeye karar verdiğini söyledi. Olçar, tüften elde ettiği çamurla 5 ile 14 santimetre arasında değişen farklı figürler içeren "bilet" üretimine başladığını bildirdi.
Antik biletlere turistlerin ilgi gösterdiğini aktaran Olçar, biletlerin üzerindeki figürlerin 2'nci yüzyıl Roma dönemine göre, ölüm ve yeniden dirilmeyi temsil ettiğini dile getirdi.
Fırında pişiriliyor
Biletlerin yapım aşaması hakkında bilgi veren Olçar, "Öncelikle yanardağ tüflerinden elde ettiğimiz çamuru yoğuruyoruz. Bir süre dinlendirdikten sonra çamura elle şekil veriyoruz. Daha sonra kalıplarla figürleri yapıyoruz. Bir gün kurumaya bırakıldıktan sonra şekil verilmiş kalıpları 800 derecelik ısıya sahip fırında 4 saat pişiriyoruz ve hazır hale getiriyoruz." diye konuştu.
Tiyatronun dinsel törenlerden bağımsız bir sanat türü haline geldiği için üzerinde, eski inançların hepsinde görülen ölüm ve yeniden dirilmeyi temsil eden figürler bulunduğuna dikkati çeken Olçar, "Ortaya çıkardığımız eserleri meraklılarına sunuyoruz. Antik çağ tiyatro biletlerine yerli ve yabancı turistlerin ilgisi çok yoğun oluyor." ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı unvanına sahip olduğunu da aktaran Olçar, ortaya çıkardıkları alışılmışın dışındaki sanat eserleri ile Kapadokya'ya değer katarak, bölgeyi sanatın merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
AA Yasin Temel