Antik Kanal Projesi tamamlandıktan sonra Pamucak'tan kayıklarla Efes'e geçebilecek olması nedeniyle antik kenti ziyaret edenlerin sayısında artış olacağını tahmin ettiriyor.
Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip Efes Antik Kenti'nin, geçmişte görkemli bir liman şehri olduğunu hatırlatarak, zamanla ön bölgenin alüvyonlarla örtüldüğünü ve kara ile deniz arasındaki mesafenin 6 kilometreye ulaştığını söyledi.
Dünya tarihi ve turizmi açısından büyük önem taşıyan Efes Antik Kenti'ni yeniden ihtişamlı günlerine kavuşturmak için Antik Kanal Projesi'nin hazırlandığını belirten Bakıcı, ilk etabın ihalesi sonrası kazanan firmaya yer tesliminin yapıldığını ifade etti.
Teknelerle geçiş yapılacak, Efes ile deniz yeniden buluşacak
DSİ'nin yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde açılacak kanaldan, teknelerin geçirileceğini söyleyen Bakıcı, "Burayı bir müze gibi düşünebilirsiniz. İnsanlar buraya geldiğinde bütün o güzelliklere tanık olabilecek." diye konuştu.
Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile sık sık görüştükleri vurgulayan Bakıcı, yakında burada makinelerin çalışmaya başlayacağını kaydetti.
"Antik Kanal" ile dünyada ses getirecek bir projenin hayata geçmiş olacağını dile getiren Bakıcı, şu bilgileri verdi:
"Kapsamlı projenin bitiş tarihi ve maliyeti süreç içinde belli olacak. Peyderpey bütçe aktarılacak. Tarihi burada yaşatmak mümkün olacak. Bu hem ülkemize hem de insanlığa büyük bir katkı. İnsanlar o günün koşullarında yeniden seyahat edebilecek. Buraya bir mendirek yapılacak. Antik Kanal Projesi tamamlandıktan sonra gemiler Pamucak'tan kayıklarla Efes'e geçebilecek. Turist sayında da bir artış bekliyoruz. Bugün 3 milyon olan turist sayısının 10 milyona ulaşacağını düşünüyoruz."
Efes antik Kentinin ziyaretçi profili değişti
Dünya medeniyetler tarihinde önemli yere sahip Efes'in, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındıktan sonra ziyaretçi profilinin de değiştiğine dikkati çeken Bakıcı, kültür turizmi çerçevesinde, son yıllarda gelir ve bilgi düzeyi açısından daha üst gruba dahil ziyaretçilerin geldiğini, yeni proje ile bunun daha da yükseleceğini dile getirdi.
Antik Kanal'ın iki aşamalı bir proje olduğunu ve her aşamada Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan izin alındığını bildiren Bakıcı, "Dip taraması yapılacak, 4 metre aşağı inilmesi söz konusu. Burada var olan değerlere zarar vermeden, doğayı tahrip etmeden kazının, taramanın yapılması gerekiyor. Vurduğumuz her kazmanın anlamı büyük." ifadelerini kullandı.
Efes Antik Kanal Projesi
İlk etap ihalesini 35 milyon lira bedelle kazanan firma ile 1 Mart tarihinde sözleşme imzalandı.
DSİ 2. Bölge Müdürlüğünün ihalesini yaptığı projede, ekipler 6 bin 130 metre uzunluğundaki tarihi kanala denizden girecek, genişletme ve temizleme çalışmaları su üstünden amfibi araçlarla yapılacak. 30 metre genişliğindeki kanalın derinliği ise 5 metre olacak. Ayrıca ilk etapta giriş kanalının üstüne bir karayolu köprüsü de yapılacak.
Yatların girişini sağlamak için Pamucak sahiline 600 metre uzunluğunda 30 metre genişliğinde giriş kanalı ve mendirek yapılacak. Teknelere kısa süreli park imkanı sağlayan yat limanın boyu 250, eni ise 100 metre olacak. İlk etap için doğal sit alanı olan bölgeye bin 620 kazık çakılacak. Giriş kanalının duvarları tarihi dokuya uygun şekilde yöresel dikdörtgen kesme taş bloklarla kaplanacak.
Projenin ikinci etabında ise Efes Antik Kenti'ne kadar olan kısımda temizlik çalışması yapılacak. Liman aslına uygun yeniden düzenlenecek. Kente giriş kapılarından biri limana taşınacak.
Efes'in en görkemli döneminde olduğu gibi kente gelenlerin liman kapısından girmeleri ve tiyatronun etkileyici görüntüsüne bakarak caddeden yürümeleri sağlanacak.
Efsun Yılmaz - AA