Areiopagos meclisi

Areiopagos meclisi nedir?

Areiopagos meclisi: Atina'nın ilk aristokrat meclisi.

Adını, toplantı yeri olan, Akropolis'in kuzeybatısındaki alçak tepeden alır.

Areopagos Meclisi'nin, krala danışmanlık amacıyla kurulduğu sanılır. Arkaik dönemin başlarından, Drakon yasalarının yayınlanmasına (MÖ 621) değin, genel ve sınırlan tam belirlenmemiş yetkileri vardı. Yalnızca doğuştan soylu olanlara (eupatridai) açık olan arkhonluk görevini yürütenlerin elde edebileceği meclis üyeliği, ömür boyu sürerdi.

MÖ 594'te arkhon olan Solon döneminde, arkhonluğun, belli bir düzeyin üstünde mülkü olan herkese açık hale getirilmesi ve 400 üyeli bir boule meclisinin kurulması ile areopagos meclisinin yapısı ve yetkisi önemli değişikliğe uğradı. Bununla birlikte meclis, 'yasaların koruyuculuğu' görevini sürdürdü; bir olasılıkla, yasalan veto hakkı vardı.

Aynca, eisangelia (suçlama) yasasma dayanarak, devlete karşı işlenen suçlarla ilgili kovuşturma yetkisini de koruyordu. Arkon basileosun başkanlık ettiği bir mahkeme olarak cinayet davalarını da hükme bağlardı.

MÖ 6. yüzyıl ortalarından sonra, 200 yıl boyunca areopagosun saygınlığı zaman zaman sarsıldı. Bütün arkhonluklara yandaşlarını getiren Peisistratos ve ailesinin tiranlık döneminin (MÖ 546-510) sona ermesiyle birlikte, onların atadığı üyelerden oluşan areopagos da halkın gözündeki değerini yitirdi.

Pers istilası sırasındaki yurtsever tutumuyla yeniden eski saygınlığına kavuştu.

Ephialtes'in reformları sonucunda, cinayet davalarına bakmak dışında hemen tüm yetkilerini yitirdi (MÖ 462).

MÖ 4. yüzyıl ortalarından başlayarak yeniden saygınlık kazandı ve Yunanistan'da Roma egemenliğinin başlaması üzerine önemli yönetsel, dinsel ve eğitsel işlevler üstlendi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar