Ariobarzanes

Ariobarzanes kimdir?

1. Ariobarzanes : Perslerin Frigya satrabı, aynı zamanda Kios prensi.

MÖ 363-337 arasında hüküm sürmüştür. Babası Mithradates I’in ölümünden son­ra Kios prensliğine geçti. İran’a gidip kralın kızıyla evlenen Pharnabazos’un yerine Daskyleion merkezli Frigya satraplığına getirildi. Atina ile Sparta’nın dostluklarını kazanmaya çalıştı. MÖ 366’da Batı Anadolu satraplarının Pers kralı Artakserkses III’e karşı giriştikleri satrap ayaklanmasını yönetti. Atinalı­lardan umduğu desteği alamayınca isyan başarısız oldu. Oğlu Mithradates II büyük miktar para karşılığında kendisini Pers kralına teslim etti. Çarmı­ha gerilerek öldürüldü.

2. Ariobarzanes: MÖ 3. yy ortaları. Pontos devletinin ikinci kralı.

Mithradates I Ktistes’in oğlu ve halefidir. MÖ 266-255 arasında hüküm sürmüş­tür. Ptolemaios Krallığının Karadeniz’deki çıkarlarını korumaya gelen Mısır kuvvetlerini Galat paralı askerlerinden yardım alarak yenmiştir. Amastris kenti, tiran Eumenes’in iradesiyle Ariobarzanes’in döneminde Pontos toprak­larına katıldı.

3. Ariobarzanes I Philoromaios: Roma dostu, MÖ 1 .yy.  Yaklaşık MÖ 95- 63 arasında hüküm süren Kapadokya kralı.

Roma Cumhuriyetinin desteği ile kral oldu. Ancak Pontos kralı Mithradates VI’nın sürekli Kapadokya mesele­lerine karışması sonucunda saltanatı, neredeyse tamamen, tahttan uzaklaştı­rılması ve geri dönmesi ile geçmiştir. Yerine geçirilen Ariarathes IX Eusebes Philopator’a karşı mücadele ediyor, Roma’da senatörlere hediyeler dağıtarak tahta iade edilmesini istiyordu. Roma’da Pompeius’un huzurunda tahtını kendi isteği ile oğlu Ariobarzanes II Philopator’a devretmiştir.

4. Ariobarzanes II Philopator: MÖ 52.  MÖ 63-52 arasında hüküm süren Kapadokya kralı. 

Ariobarzanes I Philoromaios’un oğlu ve halefidir. Hüküm­darlık dönemi zorlu mücadelelerle geçmiştir.

5. Ariobarzanes III Eusebes Philoromaios: MÖ 52-42 arasında hüküm süren Kapadokya kralı.

Ariobarzanes II Philopator’un oğlu ve halefidir. Tahta çık­tığında, aralarında annesinin de olduğu pek çok düşmanı ve borcu vardı. Bu zorlukları aşmada Kilikia prokonsülü olan Cicero’dan yardım aldı. Roma’ya sadık kaldı ve Pompeius’a Caesar’la olan savaşında destek verdi. Buna rağ­men Caesar onu yerinde tuttu ve topraklarını bir miktar genişletti. Caesar’ın öldürülmesine karışanlardan biri olan Gaius Cassius Longinus’un emriyle öldürtülmüştür. Cicero bir mektubunda ondan “yeteneksiz ve aciz bir kral” ola­rak söz eder.


Benzer Haberler & Reklamlar