Aristides Publius Aelius Aristides kimdir?
Aristides, Publius Aelius: MS 117/129-189. Mysia’lı hatip.
MS 2. yüzyılın en tanınmış sofistlerinden biridir.
Varlıklı bir ailenin oğludur.
Eğitimini Pergamon ve Atina’da yaptıktan sonra Roma ve Anadolu’da hitabet dersleri vermiştir.
26 yaşında, sonraki yıllarda tekrarlayacak olan hastalığı başladı ve böylece parlak bir kariyer yapma düşleri sona erdi. Smyrna’ya yerleşti ve hastalığı nüks ettiği zamanlar Pergamon’daki Asklepieia’da (şifa merkezi) tedavi olmaya geldi.
Halka açık yerde verdiği söylevler, tarihi temalar üzerine konuşmalar, polemik yaratan makaleler ve çeşitli tanrılara adanmış düzyazılar şeklinde kendini gösteren çok yönlü edebi yeteneği sayesinde hem ün kazandı hem de Hellenizmin yayılmasında önemli bir figür oldu.
Doğaçlama konuşmayı seven bir hatip değildi, çok ender olarak hazırlanmadan konuşurdu. En önemli eserinin adı Hieroi Logoi (Kutsal Sözler)’dir.
Şifa tanrısı Asklepios’un rüyasında kendisine anlattıklarını naklettiği bu eseri hem o dönemin tapınak tıbbı hakkında bilgi vermesi hem de bir pagan yazann ağzından kişisel dini deneyimlerini anlatması açısından önemlidir.
Hitabeti ile Marcus Aurelius’u etkileyerek MS 177 depreminde yıkılan Smyrna’nın onarımı için maddi destek sağladığını ve bu yüzden Smyrna’nın kurucusu olduğunu iddia ettiğini Flavios Philostratus’un eserinden öğreniriz.