Aristides Publius Aelius Aristides

Aristides Publius Aelius Aristides kimdir?

Aristides, Publius Aelius: MS 117/129-189. Mysia’lı hatip.

MS 2. yüzyılın en tanınmış sofistlerinden biridir.

Varlıklı bir ailenin oğludur.

Eğitimini Pergamon ve Atina’da yaptıktan sonra Roma ve Anadolu’da hitabet dersleri ver­miştir.

26 yaşında, sonraki yıllarda tekrarlayacak olan hastalığı başladı ve böylece parlak bir kariyer yapma düşleri sona erdi. Smyrna’ya yerleşti ve hasta­lığı nüks ettiği zamanlar Pergamon’daki Asklepieia’da (şifa merkezi) tedavi olmaya geldi.

Halka açık yerde verdiği söylevler, tarihi temalar üzerine ko­nuşmalar, polemik yaratan makaleler ve çeşitli tanrılara adanmış düzyazılar şeklinde kendini gösteren çok yönlü edebi yeteneği sayesinde hem ün ka­zandı hem de Hellenizmin yayılmasında önemli bir figür oldu.

Doğaçlama konuşmayı seven bir hatip değildi, çok ender olarak hazırlanmadan konuşur­du. En önemli eserinin adı Hieroi Logoi (Kutsal Sözler)’dir.

Şifa tanrısı Asklepios’un rüyasında kendisine anlattıklarını naklettiği bu eseri hem o döne­min tapınak tıbbı hakkında bilgi vermesi hem de bir pagan yazann ağzından kişisel dini deneyimlerini anlatması açısından önemlidir.

Hitabeti ile Marcus Aurelius’u etkileyerek MS 177 depreminde yıkılan Smyrna’nın onarımı için maddi destek sağladığını ve bu yüzden Smyrna’nın kurucusu olduğunu iddia ettiğini Flavios Philostratus’un eserinden öğreniriz.
 


Benzer Haberler & Reklamlar