Arkas

Arkas nedir?

Arkas: Zeus'la Artemis'in avcı kızlarından Kallisto'nun oğlu, Arkadya bölgesinin efsanelik atası.

Zeus'un gebe bıraktığı Kallisto doğurup da öldükten yahut ayı kılığına sokulduktan sonra, Zeus Arkas'ı büyütmek üzere Hermes'in anası Maia'ya vermiş.

Arkas ana tarafından Lykaon'un torunuydu. Bu kral Zeus'u sınamak istemiş, torununu doğrayıp parçalarını tanrının sofrasına çıkarmış. Ama Zeus aldanmamış, sofrayı devirdiği gibi, Lykaon'un konağına yıldırım yağdırmış, kralın kendisini de bir kurt haline sokmuş. Arkas'ın parçalarını bir araya getirip çocuğu yeni baştan diriltmiş.

Arkas delikanlılık çağma gelmiş, avlanıyormuş ki, ayı olan anasına rastlamış, başlamış onu kovalamaya ve hayvanın sığındığı Zeus tapınağına onun arkasından girmiş. Ülkenin yasalarına göre, tapınağa giren ölüm cezasına çarptırılmış. Ama Zeus acımış ana oğula ve ikisini de göğe alarak birer yıldız yapmış.

Kallisto Büyükayı, ya da yunanca bir deyimle "Araba" olmuş, Arkas da Arkturos yani arabanın sürücüsü. Arkas Lykaon'un oğlundan kendisine miras kalan krallığa adını vermiş, Arkadya denmiş bu bölgeye. Çok yararlı bir kral olmuş: Uyruklarına buğday ekmesini, ekmek yoğurmasını ve yün eğirmesini öğretmiş.

Ölünce Arkadya üç oğlu arasında paylaşılmış.


Benzer Haberler & Reklamlar