Kıbrıs Arkeolojisinin önemli isimlerinden; Kıbrıs, Aşk, Savaş ve Tarihi Eserler kitabının da yazarı olan İsveçli Arkeolog Marie-Louise Winbladh 'ın yeni kitabı Kıbrıs'ın Sakallı Tanrıçaları adıyla yayınlandı.
İsveçli arkeolog ve yazar Marie-Louise Winbladh’ın The Bearded Goddess adlı kitabı Galeri Kültür Yayınları’nca “Kıbrıs’ın Sakallı Tanrıçaları” adıyla Türkçeleştirilerek yayımlandı.
Güney Kıbrıs’tan sonra Kıbrıs’ın tarihi eserlerinin sergilendiği dünyadaki ikinci büyük müze olan Stokholm’daki Akdeniz Eserleri bölümünde 30 yıl başkanlık yapan İsveçli ünlü arkeolog ve yazar Marie - Louise Winbladh Kıbrıs tarihi ve arkeolojisiyle yakından ilgilenen bir isim.
Kuşe kağıda renkli basılan 124 sayfalık kitabın önsözünde; "Kıbrıs arkeolojisinin 'babası' olarak nitelendirilen Einar Gjerstad’ın “Kıbrıs uygarlığının önemi, sadece kültür aracısı rolüyle sınırlı değildir. Ayrıca Kıbrıs, kültür yaratıcısıydı ve farklı dönemlerde yüksek standarda ulaşan yerli bir uygarlığa sahipti” önsözüyle yayınlandı.
Kıbrıs’ın Sakallı Tanrıçaları Yunan mitolojisinde. Hermes ve Aphrodite’den bir erkek evlat olarak dünyaya gelen çift cinsiyetli Hermaphroditos'la başlayan figürlere dikkat çekiyor. Erken Roma Döneminden itibaren Aphrodite’nin farklı kimliği dikkat çeker. Vergilius Aeneas destanında Aphrodite tanrıça olarak değil tanrı olarak tanımlanır.
Geç Antik filozoflarından Macrobius ve Servius ise, Vergilius’un Aphrodite’ye “tanrı” hitabına Aphrodite’nin aslında çift cinsiyetli olduğunu ve Kıbrıs’ta onun bu halini gösteren bir heykeli bulunduğu şeklinde açıklama getirirler. Heykelin kadın vücudu ve giysisi taşıdığını; ancak aynı zamanda da sakallı olduğunu belirtirler. Eril bitimle “Aphroditos” olarak isimlendirirler.
Bu anlatımı destekleyen ve Geç Arkaik Döneme tarihlendirilen heykelciklere Kıbrıs’ta Larnaca, Amathus, Aya İrini gibi farklı merkezlerde rastlanmıştır.
arkeolojikhaber.com