Çin'deki arkeoloji çalışmalarında bulunan insan gücüyle çekilen geleneksel iki tekerlekli binek aracı yapılacak tektiklerin ardından restore edilecek.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi arkeoloji araştırma enstitüsü arkeologları, Hebei eyaletindeki antik çağ mezarlığında yağılan arkeoloji kazısında Doğu Zhou Hanedanlığı (M.Ö. 770-256) dönemine tarihlenen bir mezar alanında iki tekerlekli lüks çekçek vagonu buldu.
China Daily'den Gu Liping'in haberine göre; Çin'e özgü insanların çektiği çekçek denilen arabanın genişliği 142.5 santimetre, uzunluğu 106 santimetre. Aracın tekerleklerinin her biri 140 santimetre çapında ve 38 parmaklığa sahip.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi araştırmacı asistanlarından Li Cunxin, daha evvel Qin Hanedanı çağından (MÖ 221-206) önceye tarihlenen buluntular arasında bu denli büyük tekerleklere sahip araç bulunmadığına dikkat çekti.
Arkeologlar, taşıtın yüzeyinin üzerine birçok zarif desen işlendiğini belirtiler. Toprağın altından arabayla birlikte altın folyo ile ejderha deseni işlenmiş iki rozet çıkarıldı. Arkeologlar uzun süre yeraltında kalmış olmasına rağmen roxetlerin parlaklıklarını koruduğunu belirtttiler.
Araştırmacılar, aracın bulunduğu yer ve süslemelerine göre sahibinin sosyal statüsü yüksek ve muhtemelen bir yönetici olabileceğini tahmin ediyorlar.
Teknolojiler imkanlarla araç hakkındaki arkeometrik analizlerin yapılmasının ardından Arkeoloji ekipleri, aracı restore ettirmeyi planlıyorlar.
arkeolojikhaber.com