Ankara Üniversitesi, "sağlık ve fen bilimleri yanında, başta sanat tarihi, Anadolu arkeolojisi, antropoloji, edebiyat, Türkoloji, tarih gibi ağırlıklı olarak sosyal bilimler alanlarındaki iş birliklerine karşılıklı olarak sekte vurabilecektir" açıklamasında bulundu.
Ankara Üniversitesinden, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına ilişkin, vatandaşların vize başvurusu bile yapamamasına kadar varan gelişmelerin, iki ülkenin üniversiteleri arasındaki iş birliklerini olumsuz etkileyebilecek nitelikte olduğu belirtilerek, "Bu nedenle, ABD Büyükelçiliğinin vize başvurusunu engelleyen kararının yetkililerce yeniden değerlendirilip gözden geçirileceğini umuyor ve diliyoruz." ifadesine yer verildi.
Üniversiteden yapılan açıklamada, 1830'da imzalanan Ticaret ve Seyrisefain Antlaşması ile resmen kurulan Osmanlı-Amerikan diplomatik ilişkilerinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu da içine alarak günümüzi uzandığı hatırlatıldı.
Bu uzun tarih boyunca, zaman zaman kısa süreli kopmalar yaşanmasına rağmen iki devletin ittifak ve yakın iş birliği içerisinde stratejik ortaklığa evrilen bir süreci birlikte geliştirdiği kaydedilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Gelişip çeşitlenen bilginin, dünya toplumlarınca paylaşıldığı bir çağda, özellikle vatandaşların vize başvurusu bile yapamamasına kadar varan gelişmeler, iki ülkenin üniversiteleri arasında sürdürülen eğitim, bilimsel ve akademik işbirliklerini olumsuz etkileyebilecek niteliktedir. Bu bağlamda, sağlık ve fen bilimleri yanında, başta sanat tarihi, Anadolu arkeolojisi, antropoloji, edebiyat, Türkoloji, tarih gibi ağırlıklı olarak sosyal bilimler alanlarındaki iş birliklerine karşılıklı olarak sekte vurabilecektir. Bu nedenle, ABD Büyükelçiliğinin vize başvurusunu engelleyen kararının yetkililerce yeniden değerlendirilip gözden geçirileceğini ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklığın gereklerine doğru dönüşeceğini umuyor ve diliyoruz."