Arnanus Lucius Flavius Arnanus

Arnanus Lucius Flavius Arnanus kimdir?

Arnanus, Lucius Flavius: MS 86-180’den az önce. Nikomedia’lı tarihçi ve filozof.

Nikopolis Aktia’da Epiktetos’un öğrencisi oldu. Kendisi hiçbir şey yazmamış olan Epiktetos’a ilişkin tek bilgi kaynağımız Arrianus’un daha sonra kitaplaştırdığı notlardır.

Roma imparatoru Hadrianus ile dostluğundan dolayı MS 124’te Roma vatandaşlığına kabul edilmiş ve o zamandan itibaren Flavius adını kullanmıştır.

MS 131 yılında Kapadokya valisi olmuş ve 6 yıl bu görevde kalmıştır. Son resmi görevi MS 145/6’da Atina’da arkhon’luk göre­vidir. Daha sonra kendini yazma çalışmalarına verdi.

Antik çağda daha çok filozof olarak isim yapmasına karşın tarih çalışmalarıda yaptı.

Aleksandrou Anabasis (İskender’in Anabasisi) adlı yedi kitaplık eser en tanınmış eseridir. Bu yapıt, Homeros’un Akhilleus’u anlatması gibi Arrianus’un Büyük İskender'in başanlarını övdüğü bir eser olarak yorumla­nır. Bu eseri yazma nedenini şöyle açıklar: “İster Yunanlılar arasında olsun is­terse yabancılar arasında, hiçbir zaman tüm dünyada böylesine önemli ve an­lamlı eylemler başaran bir başka insan daha olmadı. Bu nedenledir ki bu ta­rihi yazmaya karar verdim, ve İskender’in eylemlerinin öyküsünün sunmaya değmez olmadığını düşünüyorum Kendimi Yunan yazın ustaları arasında birinci sıraya değer buluyorum, çünkü hakkında yazdığım İskender savaşın ustaları arasında birinciydi.”

İlgisini daha çok İskender’in seferinin askerlikle ilgili yönüne çevirerek bakışını daraltmıştır.

İskender’i fetihlere yö­nelten güdülere ya da birleşik bir dünya yaratma ülküsüne ilişkin pek az ipu­cu sunar.

Bu eserden başka Hindistan coğrafyası ve Part kavmi tarihi üzeri­ne kitapları vardır.

Konuları ve üslubuyla açıkça Ksenophon’u taklit etmiştir. Bu yüzden bazen ‘İkinci Ksenophon’ diye adlandırıldığı da olur.

Arrianus’un önemi anlattığı olayların doğruluğundan çok üslubundaki başarısından kaynaklanır.


Benzer Haberler & Reklamlar