Asses

Asses nedir?

Asses: Roma'da vergi birimi.

Tullius, Roma halkını servetlerinin derecesine göre beş sınıfa ayırmıştı.

Buna göre; birinci sınıf için mal varlığı sınıflandırması yüz bin;

ikinci sınıf için yetmiş beş bin;

üçüncü sınıf için elli bin;

dördüncü sınıf için yirmi beş bin;

beşinci sınıf için on bir bin asses'ti.

Bu sınıfların her biri daha sonra, fiilen kaç kişiyi kapsadıklarına bakılmaksızın, yüz kişilik gruplar olarak örgütlendirilmiş; comitiada her centuriaya (yüz kişilik gruplar) bir oy hakkı tanınmıştır.

Her sınıfın fiilen sahip olduğu iktidar ise, bunların her birine aynlan centuriaların sayısına göre belirlenmiştir. Örneğin, birinci sınıfa sekiz centuria kurma ve comitiada sekiz oy kullanma hakkı tanınmıştır, ikinci sınıfa yirmi centuria ayrılmış, zanaatkârlann iki centuriası da bunlara katılmış, böylece yirmi iki oy hakkı kazanmıştır. Üçüncü sınıf yirmi centuria olmuştur. Dördüncü sınıfa yirmi centuria ayrılmış, borucular ve davulcuların da katılmasıyla yirmi iki centuria olmuş; comitia centuriata da yirmi iki oy hakkı kazanmıştır. Beşinci sınıf ise otuz centurialıktı ve otuz oy kullanıyordu. Aynca bunlara ek olarak on sekiz centurialık süvariler vardı, oyları on sekiz taneydi.

Bu sınıfa ek olarak Dionysos bir centurialık ve bir oyluk bir sınıf daha bulunduğunu söylemektedir. Bu sınıf, mülksüzleri, ya da beşinci sınıfa girmek için yasanın gerekli gördüğü ölçünün altında malvarlığına sahip kimseleri kapsamaktaydı. Bunlar vergi vermedikleri gibi, askerlikte yapmazlardı. Süvarilerle birlikte atlı sınıf içindeki centuriaların tamamı, Dionysos'a göre yüz doksan üçü bulmaktaydı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar