Attaleia

Attaleia neresidir?

Attaleia:Antalya.

Güney Anadolu’da, aynı isimli körfezin kuzey kıyı­sında yer alan kent.

Kentten ele geçmiş en eski buluntular MÖ 4. yüzyıla ait­tir.

MÖ 159’da Pergamon kralı Attalos II Philadelphos tarafından kurulmuş ve günümüze değin kesintisiz olarak iskân edilmiştir. Bu dönemde tüm Ak­deniz’e yayılmış ticaret ağına sahip Side’ye rakip olmak üzere, Pergamon Krallığının Doğu Akdeniz ticaretini denetim altında tutabilmesi amacıyla ku­ruldu. Gittikçe gelişti ve Side’yi geride bıraktı.

Kentin kayalıklarla çevrili do­ğal limanı küçük olmasına rağmen yöredeki en iyi limandı. Sikkelerinden an­laşıldığına göre kent Atina ile akrabalık bağı olduğunu iddia ediyordu. MÖ 67’de Pompeius korsanlara karşı giriştiği seferde burayı bir üs olarak kullan­mıştır. Augustus İtalyan kökenli emekli askerleri buraya yerleştirmiştir. MS 46’de Aziz Paulus tarafından, MS 130’da Hadrianus tarafından ziyaret edil­di. İmparator Vespasianus döneminde Pamfilya’nın Likya ile birleşmesi so­nucu oluşan eyalete dahil oldu.

En parlak dönemini MS 2.- 3. yüzyıllarda yaşadı (MS 3. yüzyılda koloni statüsü kazandı). Hadrianus Kapısı dışında antik kentten günümüze fazla bir kalıntı kalmamıştır.


Benzer Haberler & Reklamlar