Attalos I Soter

Attalos I Soter kimdir?

Attalos I Soter: MÖ 269-197.  MÖ 241-197 arasında Pergamon kralı.

Galatlar’a karşı vergi vermeyi reddeden ilk Anadolu kralıdır.

On­lara karşı MÖ 238/237’de kazandığı iki zafer ile Galatları Anadolu’nun içleri­ne doğru sürmüş bu başarısını, seleflerinden hiç birinin taşımadığı ‘kral (basileos)’ unvanını alarak kullanmıştır. Daha sonra Anti­okhos Hieraks ile mücadele edip onu Anadolu dışına sürdü (MÖ 229).

MÖ 221’de Seleukos ordusu komutanı Akhaios’a karşı toprak kaybetti. MÖ 218’da Galat paralı askerlerin yardımıyla Aiolis’te kentler fethetti.

MÖ 211’de Roma-Aitolia Birliği ittifakına katılıp Makedonya-Akhaia Birliği ittifakına karşı savaş­tı. Bithynia Krallığının Pergamon topraklarına girmesi üzerine geri dönerek ül­kesini savundu.

MÖ 204’te Kybele kutsal taşını almak üzere Anadolu’ya ge­len Roma heyetini karşıladı.

MÖ 201’de Pergamon’a saldıran Makedon kralı Philippos V’u Rodos’tan yardım alarak durdurabildi. MÖ 200’de başlayan II. Makedonya Savaşı’na Roma müttefiği olarak katıldı. MÖ 197’de Boiotia’da müttefik güçleri arasında düzenlenen bir toplantı sırasında felç geçirdi ve öldü.

Askeri ve diplomatik ustalığıyla güçlü bir Pergamon Krallığı oluşturdu.

Batı Anadolu kent devletleriyle dostça ilişkiler yürütmesine karşın Bithynia Krallı­ğı ile hep düşman kaldı.

Roma ile kurduğu ittifaklar Roma’nın Anadolu’daki mücadelelere sürekli müdahil olmasına yol açmıştır.

Başkentini görkemli ya­pılarla süslemiş ve Yunanistan’dan toplayabildiği kadar eseri buraya topla­mıştır. Böylece MS 2. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüş bir sanat galerisi kur­muştur.

Sanatçıların koruyucusu olarak da ün kazanmıştı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar