Avustralya'da bir zamanlar uçan dev hindiler vardı

Avustralya'da bir zamanlar uçan dev hindiler vardı

Avustralya'nın dört bir yanında bulunan nesli tükenmiş beş ayrı türdeki kuşa ait fosilleşmiş kemikleri analiz eden Paleontologlar; kalıntıların bir kanguru iriliğinde dev uçan hindilere ait olduğunu saptadılar.

The Royal Society dergisinde, Elen Shute, Gavin J. Prideaux, Trevor H. Worthy imzaları ile yayınlanan Avustralya'nın geç dönem megapodlarının (Galliformes: Megapodiidae) taksonomik incelemesi (Taxonomic review of the late Cenozoic megapodes (Galliformes: Megapodiidae) of Australia) başlıklı araştırmaya göre; Güney Avustralya'daki Flinders Üniversitesi Paleontologları, dev hindilerin günümüzde yaşayan tıknaz ve uçamayan kümes hindileri (malleefowl) ve çalı-hindileri ile akraba olduğunu tespit etti.

Avustralya'da 1.6 milyon ile 12.000 yıl öncesine tarihlenen Pleistosen döneminde Avustraly'da Diprotodon denilen denilen marsupial aslanlar ve kısa yüzlü kangurular gibi dev hayvanlarının yanında Megapot denilen dev kuşların da yaşadığı biliniyordu.

Eldeki dev kemiklerden yola çıkarak yapılan tahminlerde megapot denilen kuş türünün tek bir cins olduğu sanılıyordu. 1880'lerde bulunan fosillerin tek bir tarih öncesi kuşa ait olduğu sanılırken, Bilim adamları yeni incelemeler sonucunda kemiklerin beş farklı türe ait olduğunu saptadı.

Bu türler arasında ağırlığı sekiz kilograma yakın ve gagalı, bir kangurundan daha uzun ve modern kuşların dört katı büyüklüğünde boyu 1 metre 3o santimetreye ulaşabilen bir hindi de vardı.

AFP'nin haberinde yer alan bilgilere göre; araştırmacı Elen Shute, "Bu keşifler oldukça dikkat çekici, çünkü Avustralya'nın megaloplarının yarısından fazlası Pleistosen sırasında yok olmuş ve biz şimdiye kadar bunun farkına bile varamamışız" dedi.

"1880'lerde ve 1970'lerde bulunan fosillerin daha yakın tarihlerde bulunan yeni fosillerle karşılaştırılması ile gerçekleştirilen araştırmalarda yeni keşfedilen soyu tükenmiş kuşlar; uzun, ince bacaklara sahip olanlara "uzun hindi" ve kısa bacaklar ve geniş bedenli olanlara bulunan "fıstıksı piliçler" denilerek iki ayır kategoriye ayrıldı. Dodolara (Dodos) benzeyen büyük soyu tükenmiş kuşların aksine, yeni keşfedilen megapodların uçtuğu tahmin ediliyor.

Bugünkü türlerinden daha iri olmasına rağmen dev uçan hindiler, uzun, güçlü kanat kemikleri ile uçabiliyorlardı.

Yeni türlerden ikisi Avustralya'nın geniş Nullarbor Ovası'nın altındaki Thylacoleo Mağaralarından geliyor. Flinders profesörü Gavin Prideaux, "Bugüne kadar Thylacoleo Mağaraları bize türü tükenmiş pek çok tür keşfettirdi. Buradaki bulgularla bir kanguru türü, bir kurbağa, iki dev zemin katotu ve şimdi iki yeni megapod keşfettik" dedi.

www.arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar