Avustralya'da en yaşlısı 5 milyon yıl önce, en genci 40 bin yıl önce yaşamış ve nesilleri tükenmiş 3 yeni kanguru türü keşfedildi.
Avustralya'daki Flinders Üniversitesi paleontologları, 5 milyon ila 40 bin yıl önce Avustralya'da yaşadıkları tahmin edilen 3 yeni kanguru türü keşfetti.
Çeşitli müzelerden elde ettikleri fosillerin, Güney Avustralya'daki Callabonna Gölü'nün çevresinde keşfedilen fosillerle karşılaştırılması ile gerçekleştirilen paleozooloji araştırması sonucu keşfedilen türlerin, nesli tükenmiş "protemnodon" cinsine mensup oldukları anlaşıldı.
Yeni Keşfedilen Kangru Türlerine verilen adlar
Yeni türlere "protemnodon viator", "protemnodon mamakurra" ve "protemnodon dawsonae" isimleri verildi.
Ağırlığı 170 kilogramı bulan "viator" adlı türün, birbirinden oldukça farklı 3 türün en büyüğü olduğu düşünülüyor.
Soyu tükenmiş Protemnodon cinsine ait olan bu canlıların, modern gri kangurulara benzediği ancak daha dayanıklı olduğu belirtildi.
Yakın zamanda keşfedilen türler arasında, ağırlığı 170 kilograma ulaşan ve günümüz kırmızı kangurularının boyutlarını iki katına çıkaran Protemnodon viator da bulunuyor.
Buna karşılık, Protemnodon mamakurra'nın daha küçük bir boy ve ayırt edici iskelet özellikleri sergilemesi, Avustralya'nın güney kıyısı boyunca olası bir yaşam alanı olduğunu düşündürmektedir.
Son olarak Protemnodon dawsonae'nin bu iki tür arasındaki evrimsel uçurumu kapattığı düşünülüyor.
Paleontolog Isaac Kerr, dünya çapındaki müzelerdeki fosilleri analiz eden beş yıllık kapsamlı bir çalışma yürütüklerini, bulguların gelecekteki araştırmalar için önemli bir veri tabanı sağladığını ve fosil tanımlamasına yardımcı olduğunu belirterek, "Soyu tükenmiş türlerin yeniden diriltilmesiyle ilgili tartışmalar devam ederken, mevcut genetik verilerle soyu tükenmiş kanguruların da diriltilmesi belki mümkün olabilir. Bir öncelik olmasa da, yok olma teknolojisindeki ilerlemeler bu eski keseli hayvanları potansiyel olarak yeniden canlandırabilir." dedi.