Aydos Kalesi ve Arkeolojik Kazıları paneli Arkeoloji Müzesi'nde yapıldı

Aydos Kalesi ve Arkeolojik Kazıları paneli Arkeoloji Müzesi'nde yapıldı

Aydos Kalesi kazı çalışmaları bittikten sonra ziyarete açılacak.

İSTANBUL:  Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, "Aydos Kalesi'nde arkeolojik kazılar devam ediyor, önceki zamanlarda sur duvarlarının kazısı yapılarak onarımı tamamlanmıştı. Aynı şekilde kale sur duvarlarının içerisindeki arkeolojik kazılarda da aynı süreç işlemeye devam ediyor." dedi.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Sultanbeyli Belediyesi'nin katkıları ile gerçekleşen Aydos Kalesi ve Arkeolojik Kazıları ile ilgili panel, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Kütüphanesi'nde gerçekleşti. Panele, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan, Sultanbeyli Belediye Başkanı Keskin katıldı.

Panelde açılış konuşması gerçekleştiren Hüseyin Keskin, Aydos Kalesi'nin Fatih Sultan Mehmet'in armağan ettiği İstanbul'un başlangıcında önemli bir rol oynayan tarihi bir miras olduğunu söyledi.

Bu tarihi mirasın ilçede bulunmasının kendilerine ayrı bir gurur verdiğini ifade eden Keskin, bunu dünya tarihi mirasları arasına kazandırmak için mücadele yürütmenin de kendilerine nasip olmasının büyük mutluluk olduğunu vurguladı. Aydos Kalesi'ni İstanbul'un tarihi mirasına kazandırma noktasında 2009 yılından bu yana önemli aşamalar kaydedildiğine dikkati çeken Keskin, şöyle konuştu:

"Aydos Kalesi'nde arkeolojik kazılar devam ediyor, önceki zamanlarda sur duvarlarının kazısı yapılarak onarımı tamamlanmıştı. Aynı şekilde kale sur duvarlarının içerisindeki arkeolojik kazılarda da aynı süreç işlemeye devam ediyor. Kale içerisinde 4 bin 875 metrekare alanın İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde arkeolojik kazısı tamamlandı. Kazılar esnasında dört nefli bir kilise yapısı açığa çıkarılarak Bizans Dönemine ait buluntular elde edildi. Onaylı projeye göre kazılarda açığa çıkan mimari elemanların korunması için restorasyonlar devam ederken, eş zamanlı olarak alanın ziyaretçi girişine açılacak olması sebebiyle Aydos Kalesi B Tipi Mesire Yeri olarak tescil edildi. Kısa zamanda bu çalışmalar sonuçlandıktan sonra Aydos Kalesi İstanbul tarihi mirasına kazandırılarak vatandaşların ziyaretine açılacak. 1300'lü yıllara dayanan bu kalemiz ilelebet ilçemizde hayat bularak turistik bir cazibe merkezi haline gelecek."    

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz da, Aydos Kalesi'yle ilgili bilgi verdi. Yılmaz, bir şehre kimlik ve değer kazandıran, o şehrin sahiplerini ve mensuplarını farklı kılan ve zenginleştiren, aidiyet iklimini geliştiren en önemli unsurun kültür, sanat ve mimari olduğunu vurguladı.

Hüseyin Keskin'in yönetiminde belediyenin 10 yıldır ortaya koyduğu kültürel etkinliklerin, adeta yeni bir şehrin ve beldenin doğuşuna şahitlik olduğunu dile getiren Yılmaz, Sultanbeyli'nin geçmişte gecekondu ve yolu olmayan bir şehir olarak tanındığını anımsattı.

Sultanbeyli'nin şu anda İstanbul'un en önemli ve tarihi bir ilçesi olduğunu belirten Yılmaz, "Sultanbeyli ilçesini Sultanbeyli yapan, herkesin gözünde anlamlı kılan Aydos Kalesi ve bu kalenin üzerindeki tarihi yaşanmışlıktı. Sayın Belediye Başkanımız çeşitli kurumlarla iş birliği yaparak bu kalenin tarihini ortaya çıkardı. Bu katkılarından dolayı başkana çok teşekkür ediyorum."

Panelin konuşmacılarından biri olan Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu da yaptığı konuşmada Aydos Kalesi’yle ilgili bilgiler aktardı. İstanbul’un fethinde kalenin oynadığı role değinen Afyoncu kalenin fethediliş hikayesine değindi.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri müdürü ve Kazı Başkanı Zeynep Kızıltan da yaptığı konuşmada kazı hakkında bilgiler verdi. Kalede 4500 metrekarelik alanını açıldığını, buluntular arasında bir manastır yapısının bulunduğunu beliriten Kızıltan, yapılan kazılarda elde edilen buluntularla, kalenin tarihinin M.S. 3. asıra kadar gittiğini söyledi. 

İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Zeynep Kızıltan da yaptığı konuşmada, “Aydos Kalesi İstanbul’un en yüksek yerlerinden biri olarak geçer. Kale Aydos dağı üzerine konumlanmıştır. 2 sura sahiptir.  Özellikle batı yönünde altı adet kule vardır. Üç kapısı bulunur. 27 bin metrekarelik bir alanı kaplar. 2009 yılından bu yana
çalışıyoruz. Kalenin tüm mimari dokusunu keşfettik. 11. yüzyılda inşa edildiğini ortaya çıkartan bulgular elde ettik. Bazı yerleri 13. yüzyılda yapılmış. 2013 yılında temizlik bitti ve kale görünür hale geldi”. ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından katılımcılar kazılarda elde edilen bulgulardan oluşan sergiyi
gezdi.

Konuşmaların ardından Aydos Kalesi arkeolojik bulgularının yer aldığı sergi davetliler tarafından gezildi.
aydos


Benzer Haberler & Reklamlar