Babafingo nedir? Baba Fingo Kimdir? Baba Fingo efsanesi nedir? Baba Fingo inancı ne anlatır?
Babafingo; İtalyanca'dan Türkçeleşen kelime denzicilik terimi olarak, yelkenli gemilerde direklerin en üstte bulunan yani alttan üçüncü parçayı tanımlar. Babafingo kelimesi argoda erkeklik organı, penis anlamına kullanılır. Ancak Baba Fingo aynı zamanda Roman halk inanışları ve Çingene Kültürü'nün önemli mitolojik motifidir. Roman efsanelerine göre; Antik Mısır’da Firavun’un zulmü altında inim inim inleyen halklardan biri de daima hor görülmüş Koptlar yani o bölgenin o dönemdeki çingeneleridir. İnanışa göre Hz. Musa o mucizevi olayı gerçekleştirerek, Kızıldeniz’i ikiye yarar ve Firavun’un zulmünden kaçırabildiği topluluğu Kenan diyarına geçirir. Bir inanışa göre Hz. Musa ile birlikte hareket eden topluluğun içinde Firavun’un zulmünden en çok çekmiş olan Koptlar’dan da bir kesim vardır. Hz. Musa’nın yola düştüğü haberini alınca kendilerinde cesaret bularak ona katılmak üzere yola düşerler. Ne var ki, Hz. Musa ve beraberindekilerin oluşturduğu topluluğun gerisinde kaldıkları için farkedilmemişler, Kızıldeniz Hz. Musa’nın karşı kıyıya geçişinden sonra kapanınca dalgaların arasında kaybolmuşlardır.Söylencenin bir başka anlatımında; Koptlar’dan bir topluluk Firavun’un emriyle Hz. Musa’yı Kızıldeniz boylarına kadar kovalayan savaşçılar arasındadır. Onu yakalamaları şartıyla Firavun’dan özgürlüklerini alacaklar, üzerlerindeki eziyet böylelikle sona erecektir. Başlarında ise “Baba Fingo” diye andıkları bir liderleri bulunmaktadır. Efsanenin bu versiyonuna göre, Hz. Musa karşı kıyıya geçince Kızıldeniz kapanır. Baba Fingo ve beraberindeki Kopt savaşçıları, firavunun diğer azgın askerleriyle birlikte Kızıldeniz’in sularına gömülür. Baba Fingo ölmemiş fakat lanetlenerek Kızıldeniz’in derinliklerinde hapsedilmiştir. Tüm bu olaylar, sözüm ona bir bahar gününde yaşanmıştır.
Söylenceli tarihin belirsizliğine mahkum rivayetlerden birinde ise olayın mekanı değişiverir. Baba Fingo ve beraberindekileri Hunlar’ın bozgunundan kaçmaya, bu defa Tuna Nehri’nden karşıya geçmeye çalışırken buluruz. Mekanlar ve zamanlar değişirken Baba Fingo’nun akibetiyse hiç değişmez. O yine sulara esirdir ve bir bahar sabahı sulardan çıkacak ve halkına yine önder olacaktır.
O gün bugündür Kakava’yı kutlayan Trakya’nın Romanlar’ı su boylarına inerler. Hıdırellezle benzer ritüelleri olan Kakava’yı kutlarken, yörede “hıdırlık” denilen dere boylarında, maddi manevi tüm kirlerinden arınırlar ve onları zamanın ötesinden gelerek bu makus, bu kem talihlerinden kurtaracak olan Baba Fingo’yu beklerler. Söylenceye göre Baba Fingo’nun üzerindeki asırlardır süren laneti, sulara hapsolunduğu böylesi bir bahar sabahı ortadan kalkacaktır. Baba Fingo gelecek, Roman halklarının ( yörede çingene toplulukları Roman diye anılmaktadır ) tüm sıkıntıları onun gelişiyle son bulacaktır.