Suudi Arabistan’da bazalt kayalardan üzerine oyulmuş, elinde bir asa tutan Babil Babil Kralı Nabonidus'un ve 26 satırlık çivi yazısı bulunduğu petroglif bulundu.
Suudi Arabistan’ın Miras Komisyonu ülkenin kuzeyindeki Dolu kentinin (Al Hail) kuzeybatı bölgesindeki Al-Hait mevkiinde yeni bir arkeolojik keşif yaptığını açıkladı.
Babil Kralı Nabonidus’a ait ve MÖ 6. yüzyıla (yaklaşık MÖ 540) tarihlenen arkeolojik keşif, Babil Kralı Nabonidus’un tasvirinin de yer aldığı bazalt kaya üzerine oyulmuş bir petrogliften oluşuyor.
Kaya Yazıtında, elinde asa tutan Babil Kralı’nın etrafında bazı dini semboller ve 26 satırlık çivi yazısı metni yer alıyor. Babilce metin aynı zamanda Suudi Arabistan'da şimdiye kadar bulunan en uzun Babilce yazıt olarak önem arz ediyor.
Babil Kralı Nabonidus’tan bahseden yazıt, Arap Yarımadası ile Mezopotamya uygarlıkları arasındaki kültürel iletişimin varlığını ispatlayan yeni bir kanıt.
Nabonidus, MÖ 556 yılından, Babil’in MÖ 539’da Büyük Cyrus yönetimindeki Akhamenid İmparatorluğu’na yenilişine kadar hüküm süren Yeni Babil İmparatorluğu’nun son kralıydı. Nabonidus, muhtemelen Nabonidus’un oğlu Belshazzar tarafından organize edilen bir komplo ile Labashi-Marduk’un tahttan indirilip öldürülmesinden sonra kral ilan edildi.
Ay tanrısı Sin ülkenin resmi tanrısı ilan eden Nabonidus, oğlu Belshazzar’ı eş-kral yaptı ve saltanatının çoğunu Arabistan’da geçirdi.
Saltanatı boyunca, yazıtlar ve sonraki kaynaklar, Nabonidus’un ay tanrısı Sîn’in statüsünü yükseltmek ve Babil’in geleneksel ulusal tanrısı Marduk’un statüsünü azaltmak için çalıştığını ileri sürer.
MÖ 539’da Babil’e döndüğünde, Cyrus’un generali Gobryas tarafından yakalandı ve sürgüne gönderildi.
Suudi Arabistan Miras Komisyonu, keşifle ilgili daha fazla ayrıntının, çalışmalar ve analizler tamamlandıktan sonra yapılacağını açıkladı.
Arabia News. 13 Temmuz 2021 / Çeviri: Arkeofili