Bakan Ersoy: Arkeoloji Kazıları için çok ciddi bütçe aktarımlarına başladık

Bakan Ersoy: Arkeoloji Kazıları için çok ciddi bütçe aktarımlarına başladık

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivali'yle vatandaşın kültüre sanata erişimini kolaylaştırmayı, sanatçıya destek olmayı, festivalin yapıldığı şehirlerin turizm potansiyelini ön plana çıkararak dünyada markalaşmasını sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin son durağı Antalya'da etkinlikler başladı.

Bakan Ersoy, kent merkezindeki bir restoranda düzenlediği basın toplantısında festival kapsamında kentte 12 Kasım'a kadar 50'ye yakın noktada 500'den fazla etkinlik gerçekleştirileceğini söyledi.

Festivale 3 yıl önce başladıklarını ve her yıl il sayısını artırarak devam ettiklerini dile getiren Ersoy, "Festivalin amacı, vatandaşın kültüre sanata erişimini kolaylaştırmak, kültür sanat etkinliklerini artırmak, sanatçıya destek olmak ve festivalin yapıldığı şehrin turizm potansiyelini ön plana çıkararak başta Türkiye olmak üzere dünyada markalaşmasını sağlamak." dedi.

Ersoy, şehirleri belirlerken öncelikle büyükşehir, turizm potansiyelinin yüksek olması gibi kriterleri değerlendirdiklerini aktardı.

Bu yıl festivalin 5 Ağustos'ta Kapadokya ile başladığını anımsatan Ersoy, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla etkinlikleri de 100 güne yaydıklarını belirtti. Antalya ile festivali noktalayacaklarını anlatan Ersoy, şunları söyledi:

"Önümüzdeki seneden itibaren çok daha geniş bir zaman aralığına yayacağız. İlkbaharda başlayıp, sonbaharda tamamlayacağız. Şehirlerin turizmlerinde düşük sezonuna, sezon öncesi ve sezon sonu dönemlerine denk getirmek istiyoruz, sezonun uzamasını hedefliyoruz. Sektör ve esnaf açısından da çok faydalı oluyor. Dopdolu etkinliklerle sezona veda edilecek ya da sezona hızlı giriş yapılmış olacak."

- Her kitleye yönelik kültür sanat etkinliği

Bakan Ersoy, Kültür Yolu Festivali'ne yabancı kültür etkinliklerini de dahil etmeye başladıklarını kaydetti. Bu doğrultuda büyükelçiliklerle iletişim halinde olduklarını dile getiren Ersoy, Türkiye'de organize etmek istedikleri etkinlikleri festivale denk getirmelerini istediklerini söyledi.

Yabancı markaların da festivalde yer alması için program takvimlerini çok daha önceden açıklamaya başlayacaklarını belirten Ersoy, "Yabancı etkinlikler bir yıl öncesinden belli oluyor, biz de öyle yapacağız. Çok daha doğru isimlerle, yabancı isimlerle uluslararası kimlik katarak festivale devam edeceğiz." dedi.

Antalya'daki festival için de zengin bir program hazırladıklarını aktaran Ersoy, 3 yaşından 90 yaşına kadar her kesime hitap edecek etkinliklerin olacağını, dijital sanata da ağırlık vereceklerini bildirdi. Ersoy, karada, havada, denizde her noktada etkinlik planladıklarını söyledi.

- Antalya'daki kazılara 115 milyon liralık finansman

Festivalin Antalya'nın tanıtımına daha da katkı sağlayacağına işaret eden Ersoy, turizmi 12 aya yaymayı, ürün çeşitliliğini artırmayı, istihdamı kalıcı hale getirmeyi ve turizm gelirlerini artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Antalya'da 19 ören yeri ve kazı noktası bulunduğunu anlatan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kazılar için çok ciddi bütçe aktarımlarına başladık. Ören yerlerinde kazı yapıyoruz, çıkan eserleri ayağa kaldırmak için restorasyon yapıyoruz ve son olarak tanıtıyoruz. Kültür Yolu Festivali de üçüncüsünü gerçekleştiriyor. Sadece bu yıl kazılar için 115 milyon liralık finansman desteği sağladık. Kazı başkanlarına sınırlandırma yapmıyoruz, 'yeter ki projelendirin' diyoruz. Kazı başkanları da yoğun bir şekilde çalışıyor."

Ersoy, turizmde sadece üst yapılarla ilgilenmediklerini, altyapılarına da ciddi yatırımlar yaptıklarını bildirdi.

Antalya'da belediyelerin yapamadıkları arıtma altyapılarını protokolle devraldıklarını söyleyen Ersoy, kentte Serik ve Kemer ilçelerinde bu çalışmaları gerçekleştirdiklerini ve yatırım finansmanların tamamını bakanlık olarak karşıladıklarını belirtti.

Antalya Kültür Yolu Festivali için kentte bulunan Ersoy, AA muhabirine, Türkiye'de turizmin çok sayıda destinasyona sahip olduğunu ve Bakanlık olarak her bir kolunu ayrı ayrı işlediklerini söyledi.

Ülkede turizmi 12 aya yaymak ve her ili turizme dahil etmek için önemli projeler yürüttüklerini dile getiren Ersoy, antik kentlere yönelik de ciddi yatırımlar yaptıklarını anlattı.

Türkiye'de 144 yerli, 31 yabancı kazı başkanlığı bulunduğunu belirten Ersoy, ilk etapta kazı sürelerini 45-60 günlükten 12 aya çıkardıklarını kaydetti. Bu şekilde daha yavaş ilerleyen süreci hızlandırdıklarına dikkati çeken Ersoy, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz dönemde 12 aylık kazı başkanlığı sürecini tamamladık, şimdi ikinci aşamaya geldik. İkinci aşamada da yabancı kazı başkanlıklarını bu sürece dahil etmek istiyoruz. 31 kazı başkanlığının 18'i önemli. Bu kazı başkanlıklarına koordinatör Türk hoca atamaya başladık. İlk atamalar yapılmaya başlandı, yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Sadece Türk hoca atamakla kalmıyoruz, ekip, ekipman ve finansman desteği de sağlıyoruz. Bu da oradaki kazı çalışmalarını hızlandıracak ve kazılar Türk hocalar tarafından yapılıyor olacak."

Antalya'daki kazılara gelecek yıl için 600 milyon liralık bütçe


Kazı çalışmalarını kurtarma, ayağa kaldırma ve tanıtma olmak üzere 3 program dahilinde yürüttüklerini aktaran Ersoy, her aşama için de çok ciddi finansman desteği sağladıklarını vurguladı.

Sadece Antalya'da bu yıl kazılar için 115 milyon lira ödenek aktardıklarını dile getiren Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antalya'da 19 kazı başkanlığımız var, bunun 14'ü 12 aylık kazı başkanlığı. İlk etapta 115 milyon lira ödenek sağladık, yıl sonuna kadar 150 milyon lira daha ek kazı kaynağı aktaracağız. Restorasyon kaynaklarıyla bu sene sadece Antalya bölgesindeki 14 noktaya aktardığımız bütçe 400 milyon lirayı geçecek. Önümüzdeki yıl için de şu an itibarıyla 600 milyon liralık bir bütçe ayrıldı. İnşallah gelen projelerle bunu daha ileriye taşıyacağız. Biz bir kısıtlama koymuyoruz, hocalarımıza 'Siz kabul edebileceğimiz projelerinizi gönderin, biz hızlı bir şekilde onaylayıp onları hayata geçirmek için gerekli desteği vereceğiz' diyoruz."

Efes Antik Kenti'ne yönelik "Geleceğe Miras Sonsuz Efes" projesinden de bahseden Ersoy, Efes'teki kazıların 1860'lı yıllarda başladığını hatırlattı. Bölgede yabancı bilim heyetlerinin çalışma yürüttüğünü anımsatan Ersoy, ilk Türk bilim insanlarından birer koordinatör atama çalışmasının da Efes'te yapıldığını bildirdi.

Efes'teki çalışmaların hızlanacağını vurgulayan Ersoy, şunları kaydetti:

"Efes, 1860'lı yıllardan beri kazılıyor. Şu ana kadar yüzde 25'i gün yüzüne çıkarılmış, Yeni program başlattık, koordinatör hocayı da atadık. Yeni program dahilinde son 60 yılda yapılmış kazı kadar çalışmayı, gelecek 4 yılda gerçekleştireceğiz. Başlangıçta 1 milyar liralık bir bütçe ayırdık. Bununla da sınırlı değiliz, projeler geldikçe bu bütçeyi de artıracağız. Oradaki kazı yapılma oranını yüzde 25'ten yüzde 45 seviyelerine kadar çıkaracağız."

Bakan Ersoy, Anadolu'nun her bir noktasında turizm trafiğini artırabilmek için arkeoloji çalışmalarına da ağırlık vereceklerini söyledi.

Türkiye, ABD'den sonra en çok dizi film ihraç eden ülke


Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye'nin film sektöründe de önemli aşama kaydettiğine işaret etti.

Türkiye'nin 4 mevsimin aynı anda yaşanabildiği noktalarının bulunduğunu dile getiren Ersoy, İstanbul ve Antalya'nın doğal bir platoya dönüştüğünü ifade etti.

Ülkenin bu açıdan da çok amaçlı olduğunun altını çizen Ersoy, "Türkiye Amerika'dan sonra dünyada en çok dizi film ihraç eden ülke. Bu amaçla da bir çalışma yürütüyoruz. Dünyada en çok dizi film ihraç eden ülke olma konumundan pazarlamanın da yapıldığı ülke konumuna getiriyoruz." diye konuştu.

En son Cannes Film Festivali'ne üst düzey Bakanlık bürokratlarını gönderdiklerini belirten Ersoy, "Sektörle birlikte el ele verdik, inşallah 2025 yılında pazarlama fuarının da Türkiye'de gerçekleşmesini sağlayacağız. Sadece filmlerin üretildiği değil, pazarlandığı pazar yeri noktasına da Türkiye'yi getireceğiz." ifadelerini kullandı.

Hatice Özdemir  Tosun -  AA


Benzer Haberler & Reklamlar