Troia Savaşları için, 'insanlar 5 bin yıl önce sevdasını korumak, sevdiğini almak için bu şehre geliyorsa ve gelecekleri yer burasıysa tarihteki yerini de bundan sonra alması lazım, belleklere dokunmamamız lazım' dedi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2018'in "Troya Yılı" ilan edilmesinin tarih kültür ve turizmin bir arada bulunduğu kent için çok güzel ve önemli bir başlangıç olacağını söyledi.
Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale'nin tarih, kültür ve turizm potansiyeline işaret ederek, "Bu topraklar bizi bağrına basmış yıllardır. Yorgun bu topraklar, mümbit, bereketli fakat hiç bıkmamış. Bıkkın değil. İnsanları kucaklayan, bir arada yaşamayı öğreten şiir havasını teneffüs eden bir kent burası." dedi.
Ulusoy, şöyle devam etti:
"Tarih, kültür ve turizm üçleminin hepsi bir arada bu kentte. Günümüzde, cumhuriyetten önce de cumhuriyetten sonra da Çanakkale yaşam yeri olmuş. Biz bu topraklara borç ödemeye geldik. Ülkeye borcumuz var. Burası bir mangal, üstünde kül var ama altında çok güzel bir ateş var. Üflemek kalıyor bize ve üflemeye herkes başlamış. Başbakanlık başlamış, Reis-i Cumhur destek veriyor. Kültür ve Turizm Bakanı destek veriyor. Valimiz çok duyarlı, turizm sektörü duyarlı. Markalarımızı koruyamadık, kollayamadık. Şimdi ise hem koruyoruz hem kullanıyoruz ve UNESCO'nun en önemli yerlerinden bir tanesi. 2018 yılının da Troya Yılı olarak ilan edilmesi bana göre tanıtım açısından çok önemli."
Türkiye'deki ürünlerin marka değerlerinin bilinmediğini dile getiren Ulusoy, "Çünkü biz ürün zenginiyiz. Baraj yapmaya kalkıyorsun Hasan Keyf'e gidiyorsun. Kazıyorsun baraj yapmak için Zeugma çıkıyor." diye konuştu.
- "Tanıtıma ağırlık veren çalışmalar yapacağız"
Ulusoy, "Arazilerin verimliliğinden, tarım alanı olmasından, yiyeceğinden, Bozcaada'sından, Gökçeada'sından, şehitliğinden Türkiye'nin ön sözü burada yazılmış. Bu topraklara borç var borç. Bu topraklar güzel topraklar bu bakımdan TÜRSAB olarak tanıtıma ağırlık veren çalışmalar yapacağız. Vali Bey ile koordineli çalışacağız. Netice itibariyle güzel bir iş. Geç kalınmış bir iş ama dediğim gibi sıra hangisine gelecek?" dedi.
İstanbul'da Mimar Sinan'ın 400 eserinin bulunduğuna dikkati çeken Ulusoy, "10 tanesini bilmiyoruz. Avrupa'da bir tane bitmeyen kilisede adam para kazanıyor. Başka bir Çanakkale var mı? Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı burasıdır. Mücadele burada başlamıştır. Atatürk'ün deha olduğu yer burasıdır. Çanakkale'nin destanlara mal olan, uğrunda destanlar yazılan, sevdası için savaşlar çıkan bu kentin biz kıymetini bilmemiz lazım. 2018 Troya Yılı'nı tüm hatlarıyla iyi değerlendirmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Çanakkale'de 102 yıl önce dünya harp tarihine geçen bir savaş yaşandığını hatırlatan Ulusoy, bu savaşın ardından da büyük bir barış havasının göğü kapladığını ifade etti.
Ulusoy, Çanakkale topraklarında yaşanan savaşın barışını kutlamayı temsil eden etkinliklerin dünyanın hiçbir yerinde yapılmadığını belirterek, şunları söyledi:
"Buraya kutlama geliyorlar, neyi kutlamaya geliyorlar? Bir savaşın barışını kutlamaya geliyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde olmamıştır bu. 50 sene sonra barıştı, 60 sene sonra barıştı ama biz barışığız. Zeytini, üzümü, inciri, denizi, tatiliyle burası bir tarih kenti. Burası bir turizm kenti değil. Burası bir kültür hazinesi. Burası bir açık hava müzesi. Bunlar olunca zaten gelenler olacak bu da turizm olacak ama ürün çok kıymetli bir ürün. En güzel domates burada en iyi peynir ama en önemlisi bir sıcaklık var burada, güneşin sıcaklığı gibi bir sıcaklık var burada o da insanların birbirine olan sevgisidir. İşte bu sıcaklık bizi ileriye taşıyacak."
- "Bu kentin dönüm noktası olacağı inancındayım"
Troia Savaşları'na da değinen Ulusoy, şunları kaydetti:
"İnsanlar 5 bin yıl önce sevdasını korumak, sevdiğini almak için bu şehre geliyorsa ve gelecekleri yer burasıysa tarihteki yerini de bundan sonra alması lazım, belleklere dokunmamamız lazım. Bellekler bu kentin en önemli dokularının başında geliyor, yıkmamamız lazım. Doğamıza sahip çıkmamız, denizimize sahip çıkmamız lazım. Çanakkale hem geçilmez hem yaşanır. Çanakkale başlı başına bir yaşam kentidir. Benim Türkiye'de sevdiğim şehirlerden bir tanesidir, çünkü burada barış, huzur, medeniyet vardır, cumhuriyetin güzelliklerini burada yaşama imkanı vardır. Troya Yılı'nın 2018 yılı itibariyle bu kentin dönüm noktası olacağı inancındayım."