Küçükçekmece Gölü’nün kenarındaki Bathonea Antik Liman'ından Yarımburgaz Mağarası’na uzanan alanın İstanbul’un ilk ören yeri olmasını öneren proje Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunuldu.
İstanbul Küçükçekmece’deki Bathonea Antik Liman yerleşiminin kazı sonuçları bilimsel kitap haline getirildi. Kitapta, alanın İstanbul’un ilk ören yeri olması için Yüksek Mimar ve Şehir Plancısı Asuman Yeşilırmak tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurulduğu belirtildi.
Küçükçekmece Göl Havzası Bathonea Antik Liman Yerleşmesi adlı avan projesinin, bakanlık bilim heyeti tarafından incelendiği öğrenildi.
Ören yerinin sit alanı kapsamında Küçükçekmece Lagünü’nden, ilk insan yerleşimlerinin bulunduğu Yarımburgaz Mağarası’na kadar planlandığı belirtildi.
Açık hava müzesi önerisi
Bathonea Ören Yeri Projesi’nin İstanbul’un ilk açık hava müzesi ve başka sosyal mekanları barındırabileceği bildirildi. Bölgenin Orta Çağ’da Vikinglerin konakladığı yer olduğu, onlara ait silah ve eşyalardan anlaşılmıştı.
Viking izleri, 1500 yıllık ilaç şişeleri ve gölün altındaki deniz feneri gibi 10 tarihsel gerçeğini içeren Marport’un desteklediği kitapta Kazı Başkanı Doç. Dr. Şengül Aydıngün, arkeolojik izlerin Alt Paleotik Çağ’a (800 bin yıl) dayandığına dikkat çekiyor.
Alandaki ilk insan yerleşimlerinin Avcılar kıyılarında 12 bin yıl önce başladığını, M.Ö. 7’nci yüzyıldan sonra Byzantion şehir devleti idaresine girdiğini ve Roma döneminde Konstantinapolis içine alındığını yazan Aydıngün, “Antik kaynaklar, Roma İmparatoru 1. Constantinus’un Konstantinopolis’in sınırlarını Küçükçekmece’den başlattığını yazar. Bulunan, M.Ö. 17. Yüzyıl Hitit seramik parçaları ve ‘Geyikli Tanrıça’ figürleri yarımadaya eskiden yerleşildiğini gösteriyor” tespitlerinde bulunuyor.
Milliyet