2010'da Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepede kurulan Baksı Müzesi'nin dünyaya açılması için çalışmalar yapılıyor.
BAYBURT: Sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın, sanatın büyük şehirlere sıkıştığı düşüncesinden hareketle 2010'da Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepede kurduğu Baksı Müzesi'nin dünyaya açılması için çalışmalar yapılıyor.
Bayburt kent merkezine 45 kilometre uzaklıktaki bulunan ve eski adı Baksı olan Bayraktar köyünde kurulan Baksı Müzesi'nde çağdaş sanat ve geleneksel el sanatları eserleri aynı çatı altında bulunuyor.
Avrupa Konseyi 2014 Yılı Müze Ödülü, aynı yıl TBMM Onur Ödülü ve daha birçok ödüle layık görülen Baksı Müzesi'nin kurucusu Koçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşıdığı dinamizm ve anlam derinliğinin bölgede onaylanıyor olmasının müze için yeni bir aşama olduğunu söyledi.
-"Baksı bugün bu bölge için turizm açısından bir ekonomik itici güç"
Müzenin kuruluşunda, bugün gelinen noktayı hiçbir zaman düşünemediklerini belirten Koçan, şöyle devam etti:
"Onun için bizim hayallerimizin daha ötesinde bir noktada. Bu kurumsallaşmayla birlikte geçen sene burada ICOM'un (Uluslararası Müzeler Konseyi) bir toplantısını yaptık. Doğrusunu isterseniz Baksı bugün bu bölge için turizm açısından bir ekonomik itici güç haline gelmeye başladı. Burada her gün birkaç dil konuşuluyor. Yabancı, yerli konuklarımız arttı ve giderek buradaki organizasyonlarımız sıklaşmaya başladı."
Uluslararası sergi açılacak
Koçan, her yıl Baksı Müzesi'nde sergi düzenlediklerini, bu sene de büyük bir sergi yapmayı planladıklarını anlatarak "Barbara Polla'nın kreatörlüğünde 'Hüsamettin Koçan' sergisi açacağız. Bu sergi, uluslararası bir sergi olacak. Doğrudan doğruya Bayburt, uluslararası ortamla kültürel etkileşime geçecek, kültürel ilişki kuracak. Onun için de bizim açımızdan son derece önemli" dedi.
"Uluslararası merkez olmaya doğru gidiyor"
Müzenin kurulduğu günden bugüne kadar uluslararası bütün ilişkileri İstanbul üzerinden yaptıklarını aktaran Koçan, artık uluslararası ilişkilerin Bayburt'tan gerçekleştirileceğini vurguladı.
Amerika, Avustralya ve Uzak Doğu'ya kadar ulaşmayı amaçladıklarını dile getiren Koçan, "Bunun anlamı şudur, artık bu küresel dünyada burası bir uluslararası merkez olmaya doğru gidiyor. Burada da büyük bir şansımız var. Baksı'ya yönelik uluslararası büyük bir sempati ve kabul var. Bu, son derece önemli." değerlendirmesinde bulundu.
Müzeye yabancı ilgisi
Koçan, müzeyi Alman, Avusturyalı, İngiliz ve Amerikalı turistlerin özellikle son günlerde yoğun olarak ziyaret ettiğini anlatan "Bunlar ziyaret için geldiklerinde Baksı Müzesi'ndeki konukevlerinde de konaklıyor. Yabancı ziyaretçilerimiz günlük 10-15 kişilik gruplar şeklinde müzeyi ziyaret ediyor. Bu sayının ilerleyen zamanlarda daha da artacağını düşünüyoruz. " dedi.
"Arazi sanatı gerçekleştireceğiz"
Koçan, Baksı Müzesi olarak bu sene Bayburt türküleri ve şarkılarına yönelik bir çalışma yürüttüklerini de ifade etti. "Bayburt türkü ve şarkıları" konulu bir araştırma yaptıklarına işaret eden Koçan, yaklaşık 60 sayfalık bir kitabı yayına hazırlandığını vurguladı.
Bayburt'un güçlü bir kültürel geleneğe sahip olduğuna dikkati çeken Koçan, "Bu güçlü kültürel gelenekten yeni tasarımlar yaparak, güncel duyguyu, güncel ihtiyaçları da işin içine katarak dünya pazarına değer üretmek. Bayburt'a da ekonomik girdi sağlamak. Baksı'nın yolculuğu bu" diye konuştu.
Geçmiş yıllarda yaptıkları çocuk şenliğinin yeniden düzenleyeceklerini söyleyen Koçan, şunları kaydetti:
"Bu sene müzenin hemen yamacında bir arazi sanatı gerçekleştireceğiz. Bu projeyi büyüteceğiz. Önümüzdeki yıl, niyetimiz Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Artvin. Böylece Bayburt’un merkezde olduğu, Bayburt merkezli büyük bir çocuk şenliği düzenleyeceğiz. Proje başarılı olursa önümüzdeki yıl 130 öğrenciye burs vermiş olacağız. Böylece bu bölgenin yetenekli insanları içinde Baksı bir alan açmış olacak diye düşünüyoruz."
AA Abdulkadir Nişancı