Baksı Müzesi'nde, KTÜ, İTÜ ve Baksı Kültür Sanat Vakfı iş birliğiyle organize edilen çalıştay sona erdi
BAYBURT: Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Baksı Kültür Sanat Vakfı iş birliğiyle Baksı Müzesi'nde organize edilen "Bayburt ve Çevresinde Mekan Kültürel Araştırmalar Çalıştayı" sona erdi.
Müzenin konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştayın son gününde, çeşitli alanlarda 3 oturumda 10 çalışma sunuldu.
Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haldun Özkan, 'Bölgesel Potansiyeler' adı altında yaptığı sunumda, Bayburt'un tarihi geçmişiyle adeta bölgenin hafızası durumunda olduğunu ancak bunun gereği gibi yansıtılamadığını söyledi.
Geçmişten bugüne birçok tarihi mekana ulaşıldığını dile getiren Özkan, "Ancak kaçak kazılarla bunlar ciddi oranda tahrip edildi. Bu insanların cami, kilise, mabed hiçbir şey umurlarında değil. Toplumların hafızalarını yok ediyorlar. Bölgedeki höyüklerin 4 bin yıllık geçmişleri var ama geçmişi kazılarla biz yok edebiliyoruz." dedi.
Özkan, Bayburt'ta çok sayıda bulunan höyüklerde insanların ancak müzelerde görebileceği eserlerin hala var olduğunu vurgulayarak, "Bu höyüklerde maden eritme potaları da çıkıyor. Kaçak kazıcılar bunu çıkarıp kırıyorlar ki bunun sağlamına ulaşmak günümüzde çok zor. Höyüklerden bunun gibi birçok eser çıkıyor." ifadelerini kullandı.
Çalıştayda, Prof. Dr. Süleyman Çiğdem, Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, Yrd. Doç. Dr. Murat Tutkun ve Dr. Güler Erüz da sunum yaptı.
AA Abdulkadir Nişancı