Berenike

Berenike kimdir?

1. Berenike: MÖ 3. Yy. Seleukos kraliçesi.

Ptolemaios II Philadelphos ile Arsinoe I’nin kızı, Ptolemaios III Euergetes’in kız kardeşidir. II. Suriye Savaşı’nı bitiren barış antlamasını pekiştirmek için Seleukos kralı Antiokhos II Theos ile evlendirildi (MÖ 250). Antiokhos’un ölümünden sonra hem Berenike hem de Antiokhos’un eski eşi Laodike kendi oğullarını kral yapma çabasına giriştiler. Bu mücadele sonucunda Berenike öldürüldü. Onun öldürülmesi III. Suriye Savaşı’nın sebeplerinden biri oldu.

2. Berenike: MS 28. Herodes I Agrippa’nın kızı.

I. Yahudi İsyanı baş¬lamadan önce Yahudileri ayaklanmadan vazgeçirmeye çalıştı. Ayaklanmayı bastırmakla görevli Titus ile aralarında ilişki başladı, bir süre birlikte yaşadı¬lar. Ancak Titus Roma imparatoru olduktan sonra Berenike’yi çevresinden uzaklaştırdı.

3. Berenike: Bingazi.

Libya’nın kuzeyinde yer alan sahil kenti. Muhtemelen MÖ 6. yüzyılda Kyrene’li koloniciler tarafından Euesperides adıyla kurulmuştur. Herodotos kenti İran ordusunun Libya’da ulaştığı en uç nokta olarak tanımlar. MÖ 4l4’te Libyalılar tarafından kuşatıldı. Lib¬yalılara karşı yapılan mücadelede güçlenmek için MÖ 405’te kente yeni Yu¬nan göçmenler davet edildi. Kyrenaika (Kyrene) yöneticisi Magas’ın ölümünden sonra kentin nüfusu azaldı. Kısa süre sonra, yaklaşık MÖ 247’de aynı yerde yeniden kurulan kente Ptolemaios III Euergetes’in eşini onurlandırmak için Berenike adı verildi. MÖ 1. yüzyılda korsan akınlarından zarar gören kentin limanı da alüvyonla dolma tehlikesi arz ediyordu. Libya Pentapolis’inin (beş kent birliği) üyelerinden biriydi.
Berenike: Mısır’ın güneydoğusunda, Elephantine’in doğusunda Kızıl Deniz kıyısında yer alan kent. MÖ 275’de Ptolemaios II Philadelphos kenti kurdu ve annesinin ismini verdi. Arap Yarımadası’ndan Hindistan’a gidecek mal¬lar için iyi bir limandı.

4. Berenike I: MÖ 4.3. yy. Ptolemaios kraliçesi.

MÖ 317’de Ptolemaios I Soter ile evlendi. Arsinoe II Philadelphos’un annesidir. Oğlu Ptolemaios II Philadelphos Ptolamaios hanedanının ikinci kralı olmuştur. Ptolemaios sara¬yında hissedilir bir etkisi vardı.

5. Berenike II: MÖ 269-221. Ptolemaios kraliçesi.

Kyrene kralı Megas’ın kızı, Arsinoe III’nin annesidir. Ptolemaios III Eurgetes ile MÖ 246’da evlenmesin¬den sonra Kyrene tekrar Ptolemaios kontrolüne girdi. Sonradan kral olan oğlu Ptolemaios IV Philopator tarafından komplo iddiası ile öldürtülmüştür. Coma Berenices takımyıldızının adı onun hikayesinden gelir. (Konon) Ayrıca Berenike kentine ismini vermiştir.

6. Berenike III: MÖ 80. Mısır kraliçesi.

Ptolemaios IX Soter’in kızıdır. Önceleri amcası Ptolamaios X Aleksandros ile evliydi. Onun ölümünden sonra tek başına ülkenin başına geçti ve 1100 yıl sonra Mısır’ı tek başına yöneten ilk kadın oldu. MÖ 80’de Ptolamaios XI Aleksandros ile evlenmeye zorlandı, kısa süre sonra onun tarafından öldürtüldü.
 

7. Berenike IV: MÖ 55. Mısır kraliçesi.

Ptolemaios XII Neos Dionysios’un kızıdır. Babasının tahtı ele geçirmek için Roma’dan yardım almaya uğraştığı bir dönemde MÖ 57-55 arasında tek başına ülkeyi yönetti, bu arada Pontos’lu Arkhelaos ile evlendi. Ptolemaios XH’un tekrar Mısır kralı oluşu sırasındaki karmaşa ortamında öldürüldü.
 


Benzer Haberler & Reklamlar