Beşiktaş - Mecidiyeköy metro çalışmalarında ortaya çıkarılan ve günümüzden 6 bin yıl öncesine uzanan yerleşim yerleri bulunan arkeolojik alanda elinde adeta taş balta varmış gibi duran iskelet bulundu.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri metro alanındaki arkeolojik çalışmalara ait fotoğrafları sosyal medya hesabından yayınladı.
TAŞ BALTALI MEZAR
Müze, ‘‘Başkanlığımızda yürütülen Beşiktaş metro istasyonunda sürdürülen arkeolojik kazılarda kent tarihine ışık tutan yeni kalıntılar açığa çıkarıldı’’ şeklinde bir açıklama ile iki mezarın fotoğrafını yayınladı.
Neolitik döneme ait olduğu tahmin edilenmezarda hoker (cenin) pozisyonunda gömülü iskeletle ile birlikte taş balta bulundu. Ölünün mezarına taş balta konulmasının dönemin âdeti olup olmadığı merak ediliyor. Bilindiği gibi daha sonraki dönemlerde özelikle de kurgan tipi mezarlarda silahları ile gömülen pek çok savaşçı bulunmutu ama Neolitik dönemde benzeri uygulamaya rastlanmamıştı.
URNE TİPİ MEZAR
Yayınlalan diğer fotoğraf, urne tipi mezar aitti.
Beşiktaş’taki arkeolojik alanda yer alan ölü gömme uygulamalarını anlamamızı sağlayan önemli bir keşif.
Yakılarak külleri ve kemikleri toprak pişmiş kaba konarak gömülme şekli olan urne tipi mezarlara daha önce Yenikapı arkeolojik kazılarda da rastlanmıştı. Orada da 7 urne tipi mezar ile hoker pozisyonunda 2 mezar ortaya çıkarılmıştı.
Yakıldıktan sonra insan kemiklerinin gömülmesi daha önce Anadolu neolitiğinde pek karşılaşılmayan bir durumdu. Beşiktaş’taki benzer mezarların çıkmasını arkeologlar İstanbul’da kreamasyon yönteminin bir gelenek olarak neolitik dönemde uygulanmış olma ihtimaline bağlıyor.
Bu tip ölü gömmede ceset yakılır. Kremasyonda kullanılan yakıtın cinsi, havanın durumu önemlidir, bu işlem 7-10 saat arasında sürebilmektedir. Kemik çok yüksek ısıda erimeye başladığından genelde kafatası kemiği, uzun kemikler, dişler, göğüs kafesine ait kemikler bozulmadan kalabilmektedir. Yakılan ceset gömüldüğü yere göre de renk değiştirebilirdi. Örneğin, toprakta arsenik fazlaysa siyah, tahta parçalarıyla gömüldüyse gri-kahverengi renk kemikte görülebilmektedir. Küller ve yanmayan kemikler pişmiş toprak kaba konarak gömülür.
Dairesel planlı yapılar, urne tipi mezarlar ve içine taş balta konulmuş mezar İstanbul'un arkeoloji tarihine önemli katkılard bulunmasını sağlayacak.