Arjantin'in Santa Cruz eyaletinde keşfedilen, H-henüz iribaş evresinde olmasına rağmen yaklaşık 16 santimetre uzunluğundaki kurbağa yavrusu fosili Jura döneminden kalma ve yaklaşık 161 milyon yıllık.
Arjantin'de bilim insanları, bugüne dek kayıtlara geçen en eski iribaş (kurbağa yavrusunun suda yaşadığı dönemdeki şekli) fosilini buldu.
Çin ve Arjantin'den araştırmacılar, Arjantin'in Santa Cruz eyaletinde, Jura döneminden kalma 161 milyon yıllık dev kurbağa yavrusu fosili keşfettikelerini açıkladılar.
Kumtaşına gömülü halde bulunan kalıntıların oldukça iyi korunduğunu belirten uzmanlar, iribaşın kafatası, omurgası hatta göz ve sinirler gibi bazı yumuşak dokularının da bozulmadan kaldığını ifade etti.
Keşfin detaylarına "Nature" dergisinde yer verildi.
Amfibi fosili sadece yaşı ile değil boyu ile de ilginçti. Devasaydı, burnundan kuyruk ucuna kadar yaklaşık 16 santimetreydi. Günümüzde birçok türün kurbağa yavruları birkaç santimetre veya daha kısa. Bu kadar büyük kurbağa yavruları günümüzde yok..Günümüzde en iri kurbağa türü modern Amerikan boğa kurbağası (Lithobates catesbeianus) ancak o iribaş evresinden sonra boy atıyor.
Fosil kurbağa yavrusunun da modern kurbağa yavrularının yaptığı gibi beslendiği, sudan yiyecek parçacıklarını emip süzdüğü anlaşılıyor.
Çalışmanın yazarlarından Maimonides Üniversitesinden biyolog Mariana Chuliver, fosilin, kayıtlara geçen en eski kurbağa yavrusu fosili olduğunu dile getirerek, "Bu sadece bilinen en eski iribaş fosili değil, aynı zamanda en iyi şekilde korunmuş olanı. Bu da canlının beslenme ve yaşam tarzını anlamamızı sağlama açısından oldukça önemli" dedi.
İribaşın soyu tükenmiş "notobatrachus degiustoi" kurbağa türüne ait olduğunu ifade eden Chuliver, yavrunun anatomisinin, bugünün kurbağa türlerinden bazılarına çarpıcı şekilde benzediğini belirtti. Chuliver ayrıca, 16 santimetre uzunluğundaki fosilin, kurbağaların evrim sürecine ışık tutabileceğini kaydetti.